Da li znaš kako se postaje šampion: Ovo su omiljeni košarkaški filmovi 1foto: Youtube Screenshot

Kao što smo odrastali uz samu košarku, uzbudljive mečeve i reprezentaciju, tako smo voleli i mnoge filmove o ovom sjajnom i uzbudljivom sportu.

Iako se i dalje snimaju, i svake godine imamo barem po neki novi film u kojem gledamo ili mlade košarkaše koji žele sa karijerom i uspehom napred, ili starije koji utiču na mlade, ipak se sećamo onih filmova koje smo nekad voleli i koje redovno repriziramo. Jedan tekst na portalu City Magazine nas je podsetio na neke od njih.

He got game

Možda i najozbiljniji film na listi. Spajk Li režira, a oca i sina glume Denzel Vašington i ni manje ni više nego Rej Alen. Denzela puštaju iz zatvora, da bi ubedio sina da potpiše ugovor za koledž za koji svi agituju. Pored uvida u život up and coming košarkaške zvezde, uticaje koje imaju i porodica i prijatelji, vidimo i iza kulisne radnje visokih strukture. Ipak, ovaj film je i klasična priča o iskupljenju, treniranju i uspehu začinjena sa dobrim starim daddy issues problemima. Iako je u vreme kad je izašao osporavan, danas se film smatra kultnim klasikom.

White man can’t jump

Iako su obojica visoki za košarkaške standarde ko metar i šumska jagoda, Vudi Harlson i Vesli Snajps nadoknađuju sve samopouzdanjem i trash talk bravurama u ovoj komediji o dvojcu prevaranta koji zarađuju basketom na ulicama Kalifornije. Naravno, koristeći sterotip iz naslova ali i ostale (ne)dozvoljene situacije. Uvek zabavan film kojem se lako vraćamo, a i oduševljavamo modom i muzikom tog vremena. Postoji i nova verzija ovog filma, koju realno, niko nije gledao.

Space Jam

Jeste možda malo više dečiji, ali ovaj film ima Džordana, kao i celu ekipu Looney Toones crtaća, sa nekoliko pop kulturnih doskočica koje možda i nismo baš razumeli kao klinci. Ima i Bil Mareja koji se pojavljuje kao princ na belom konju i svojom asistencijom spašava stvari. Dobro, ne spašava baš skroz stvari sam, i Džordan je bio tu, ali mi fanovi ovog komičara želimo de verujemo da je tako. Neuspešnog nastavka iz pretprošle godine ne želimo ni da se sećamo.

Eddie

Film koji se nije skidao sa beogradskih televizija devedesetih, pa čak i da nam nije bio zabavan, naučili bi da ga volimo. Vupi Goldberg glumi vatrenu navijačicu Njujork Niksa, koja preuzime trenersko mesto zbog marketinškog trika, i uspeva da od razuzdane ekipe zvezda i zvezdica (Stejsi Paton ne igra odbranu) napravi kompaktan tim i uvede ih u plejof. Realna situacija koju svaki pravi navijač priželjkuje da mu se desi.

Nebeska udica

Morali smo da ubacimo i neki domaći o basketu, ipak smo mi tu neka velesila valjda. I dok je Bićemo prvaci sveta posvećen ovom sportu i uspesima reprezentacije, Nebeska udica ima drugu temu, i ‘aj sad, i nije baš neki najbolji film, ali ima dosta tog našeg orginalnog navijačkog loženja iz kraja, i tri na tri basketa, kao i cameo pojavljivanja tad glavne petorke naše reprezentacije na kraju filma. Šta ćeš više od filma, realno?

Hustle

Za kraj, vredi pomenuti prošlogodišnji film Adama Sendlera. Ako ste voleli stare dobre sportske filmove, sa montažama treniranja, problematičnim likom iz pozadine koji postaje superstar, trenerom koji ga kao očinska figura pored sporta uči i kako da postane bolji čovek, odnosno, ako ste voleli Rokija, a i dalje volite košarku, postoji velika verovatnoća da će vam se Hustle dsvideti ili makar da će vam biti zanimljiv. Sendler je već odavno dokazao da ume da glumi kad želi, i sad već standardno nas obraduje nekom svojom dramskom ulogom. Pored njega, u glavnoj ulozi je i španski košarkaš Huančo Hernengomez. U filmu glumi i Bobi Marjanović i to Srbina koji pokušava da uđe u NBA a laže da ima 22 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari