Da ne dozvolimo da slobodne reči ne bude ni u Beogradu 1

U martu su rešili da im praktično oduzmu manifestaciju koju su obnovili, oživeli i učinili jednim od najzanimljivijih letnjih zbivanja u Srbiji.

Obrazloženo je to nenamenskim trošenjem novca, „prisvajanjem“ zasluga tih mladih novopečenih koji sve koriste za ličnu promociju i dobit. Uz obećanje, naravno, da će oni napraviti „bolju“ (bržu i jaču) iliti po onoj čuvenoj od ratova devedesetih – „lepšu i stariju“. Učinila je to Opština Ivanjica otevši Nušićijadu od svojih građana, Udruženja KudeS. Treba li reći da je Opština SNS-ovska, a da su gosti prethodnih Nušićijada bili očigledno nepoželjni Zoran Kesić i njuzovci, između ostalih? Pa je Opština nedavno najavila „svoju“ Nušićijadu i – gle čuda – ustanovila da će za nju potrošiti dvostruko više novca iz budžeta nego oni prethodni „rasipnici“. Na šta tačno još se ne zna i tek će se videti. Dotle KudeS-ovci opet organizuju svoju manifestaciju, ali ovaj put, mesto „progonstva“ u Ivanjicu, „prognani“ su u Beograd, gde će se sve odviti za jedan dan. I plus jedan naredne nedelje, na jednom imanju kod Ivanjice. O svemu tome razgovarali smo sa Verom Jovanović iz KudeS-a.

* Eto (nušićevske) slike društva u kom živimo. Mesto u Ivanjicu, Nušićijada, ona na koju smo navikli prethodnih godina, „prognana“ je u Beograd. Znači li to da će uskoro samo još u ovom gradu u Srbiji moći da se čuje slobodna reč?

– Eto nušićevske slike. Inicijatori i organizatori koji su ovaj festival vratili u Ivanjicu dali mu novi oblik i za osam godina na najlepši način predstavljali svoju varoš, prognani su iz Ivanjice. Mi smo Beograd odabrali kao jedno mesto sa kog možemo da skrenemo pažnju, a u kom još uvek može da se čuje slobodna reč, ali ne odustajemo ni od Ivanjice, samo u Ivanjici slobodu nalazimo na privatnom posedu jer smo iz javnog izbačeni.

Nije Beograd jedino mesto u kom može da se čuje slobodna reč; tu su Požega, Kraljevo, Šabac, Paraćin… tu je i Ivanjica, još uvek. Tu su sva mesta gde ima onih koji se usuđuju da slobodno govore. Međutim, moramo da se potrudimo, kao čitavo društvo, da ne dozvolimo da dođemo do stadijuma kada slobodne reči neće biti ni u Beogradu.

* Sa manifestacije koju ste sopstvenim trudom oživeli izbačeni ste uz „obrazloženje“ o nenamenskom trošenju novca, za „najnoviju“ Nušićijadu isti koji vas optužuju potrošiće duplo više. Kako onda odluku o vašem „ukidanju“ tumačiti drugačije nego kao političku?

– Vaše pitanje dovoljno govori. Optužili su nas za nenamensko trošenje novca koji nikad nije prošao preko računa KudeS-a, već preko njihovog Doma kulture, oni koji su 1,5 miliona dinara namenjenih za film i monografiju ko zna za šta potrošili. Morali su da izmisle nešto kako bi nas uklonili i radili po svom. To njihovo rezultira u kršenju zakona, dupliranju opštinskog budžeta za Nušićijadu koju oni rade i značajnoj promeni u programu koja je zamaskirana sličnošću forme.

* Da li je odluka politička?

– Ona je politička utoliko što dolazi od političkih aktera. U svakom drugom smislu, ona je sitnosopstvenička, nelegalna i neodgovorna, a politika to ne treba da bude.

* Mislite li da će ikada biti „viđeni za Ivanjicu“ u onom smislu iz „Gospođe ministarke“ odgovorni za ono što se zbilo oko Nušićijade u organizaciji KudeS-a?

– Ne mogu to da znam. Svedoci smo prevelikog broja nekažnjenih i nekažnjivih prestupa. Ipak, mi u KudeS-u verujemo u institucije. Sve smo ovo radili u cilju institucionalizacije festivala, uveli smo ga u institucije. Nismo ipak mislili da će one da nas izbace. Evo zanimljivog sticaja okolnosti: pre sat vremena smo dobili dopis iz kabineta predsednika države, odakle nas obaveštavaju da će se našim slučajem dalje pozabaviti Ministarstvo kulture i informisanja. Javićemo vam šta su nam odgovorili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari