Čitali ste bajke kao dete, čudeći se džinovima i patuljcima, prelazeći vasionske distance između svetova u neverovatnim vozilima poput orahove ljuske, letećeg saga, nestvarnih pleća kakvog duha iz boce ili nosiljke u kljunovima labudova, strašili se pred čarobnjačkim veštinama i strepeli od zlih princeza i njihovih veštica-zaštitnica? I jedna od najlepših, „Zaljubljen u tri narandže“, podučava nas avanturi, odvažnosti i traganju koje nas onda nagrađuju vrlinama i pronađenom ljubavlju kroz podvig, te tako srećom za sav naredni život, sa izvesnom nasmešenom milošću čak i za zlikovce. Dobar komad te sreće obasjao je i nas, nekadašnju decu-čitače, sada pred čudesima aktuelne operske premijere „Zaljubljen u tri narandže“ Sergeja Prokofjeva u Narodnom pozorištu.


Slušajući samo svoju fantaziju i potpuno se prepuštajući onom prirodnom stanju duha u teatru, po sebi neproračunatom i genijalno spasonosnom u skupnoj zaigranosti, reditelji Jirži Mencl i Božidar Đurović, sa svojim izuzetnima – scenografom Geroslavom Zarićem i kostimografkinjom Marinom Vukasović Medenica, krasnim pevačima, horom i orkestrom pod vođstvom ama perfektnog i u senzibilitetu za orkestarske boje fantazmagoričnog Davida Porselajna, zgromili su tako auditorijum nečuvenom lepotom, nadnaravnim moćima glasova, pokreta, kostima i scene, verovatno sa svojim ansamblom uživajući svakog trenutka u radu na ovako veličanstvenoj postavci. Njihovo zadovoljstvo i probuđenu imaginaciju pred prastarim elementima, pričanjem prenošenim iz davnina, osetili smo svi, privilegovani da to uzbudljivo tajanstvo u sebi podignemo do euforije. Radost u trudu, predstava kao davanje svega od sebe i neponovljiv osećaj da se može i dalje u čudo, da treba još jednom svakako doći, iskusiti, videti, da nije dosta, vanredna je preporuka za svakog lično.

Dragoljub Bajić kao prvoklasni Kralj Tref, ćudljiva Klaris Nataše Jović Trivić i zli Leandar Nebojše Babića kao zaverenici, zabrinuti savetnik Pantalone Vladimira Andrića, Mag Čelio Vuka Matića i nezaboravna Fata Morgana Suzane Šuvaković Savić, oduševljavajuća Kuvarica Kreonta Mihaila Šljivića, izvrsna Iva Profaca kao Smeraldina, ljupki Farfarelo Vuka Zekića i njegovog malog scenskog partnera Ilije Pejoskog, bajne Lineta i Nikoleta Ljubice Vraneš i Marije Mitić, neodoljiva Nineta Snežane Savičić Sekulić, a onda – zvezda je rođena, pardon dve zvezde – upravo fantastični Danilo Stošić kao Trufaldino i Hon Li kao Princ! I još mala skupina sugestivnih komentatora, nešto poput gusarskog antičkog hora, rasporedom orkestra ozvučena cela dvorana kao da se nalazite unutar muzičke kutije iz mašte.

Šta još reći? Da, zaljubljeni smo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari