Dan kada je klovn plakao 1

„Komedija nastaje iz bola, iz nesigurnosti“, rekao je jednom prilikom slavni Džeri Luis.

Američki komičar koji je publiku širom sveta oduševljavao najpre zajedno sa Dinom Martinom, a potom i u nizu sopstvenih filmskih hitova u kojima je tumačio glavne uloge tokom 1950-ih, preminuo je u 91. godini u svojoj kući u Las Vegasu.

Zbog njegovog osećaja za komično, volele su ga mase ali i umetnička elita. Posebno je bio popularan u Francuskoj, gde je 1984. odlikovan Ordenom Legije časti. Legendarni filmski reditelj Žan Lik Godar tvrdio je da je Džeri Luis bolji komičar od Čarlija Čaplina i Bastera Kitona, a francuski filmski kritičari su ga hvalili kao autora i vizionara u rangu Džona Forda i Orsona Velsa.

Jevrejin iz Njujorka Jozef Levič rođen je 1926. godine u Njuarku u Nju Džerziju. Potekao je iz pozorišne porodice i već u petoj godini započeo profesionalnu karijeru komičara. Sa 15 godina igrao je u stend-ap komedijama, a sa 20 sreo je pevača, glumca i plejboja Dina Martina, sa kojim sredinom 20. veka osvojio vrh američkog šou-biznisa – snimio 16 filmskih hitova, imao stalnu emisiju na Radiju NBS, a njihovi nastupi u njujorškom klubu „Kopakabana“ dostizali su vrtoglave honorare od pet hiljada dolara nedeljno. Kasnije je uspešno nastavio samostalnu karijeru komičara, reditelja, producenta i pevača, koja mu je donela titulu „Kralja komedije“. Kao glumac i reditelj Džeri Luis je snimio sedamdesetak filmova, bio je jedan od pionira korišćenja video-tehnologije u filmu, a proslavio se i na Brodveju, gde je 1995. u mjuziklu „Prokleti Jenkiji“ stekao titulu najplaćenije zvezde svih vremena. Često su ga opisivali kao „komičara s licem kao od gume“. Bio je poznat i po humanitarnom radu, posebno po borbi protiv distrofije, a 1977. bio je kandidat za Nobelovu nagradu za mir. Njegove dobrotvorne emisije „Teleton“ postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi.

Najpoznatija ostvarenje njegove karijere svakako su: „Otkačeni profesor“ i „Kralj komedije“. Poslednji od njih, koji je režirao Martin Skorseze a u kome Luis igra DŽerija Langorda, uspešnog TV voditelja koga otima ludi obožavalac, prikazao ga je pre svega kao ozbiljnog glumca. Iako je „Kralj komedije“ prošao jako loše na bioskopskim blagajnama, ova crna komedije je vremenom postala kultni naslov. Zanimljivu glumačku ulogu Luis je ostvario i u filmu Emira Kusturice „Arizona Dream“.

Ipak, u istoriji filma ostaće upamćena i jedna Luisova uloga koju je zapravo videla tek šačica ljudi. U pitanju je najpoznatiji nikada završeni film „Dan kada je klovn plakao“ kojim se slavni komičar bavio 1972. godine. Film je inspirisan „Velikim diktatorom“ Čarlija Čaplina, koga je inače Luis smatrao svojim učiteljem. Priča filma „Dan kada je klovn plakao“ govori o Helmutu Durku, nemačkom klovnu, koga hapse nacisti jer je ismevao Hitlera. On stiže do koncentracionog logora, gde nacisti shvataju da mogu da ga iskoriste. Kako bi spasao sopstveni život, treba da zasmejava decu i na taj način ih vodi do gasne komore. Kada na kraju filma shvata šta je njegova uloga, Durk i sam ulazi sa njima u komoru, spreman na sigurnu smrt.

Navodno, proizvod je bio skup patosa i lošeg ukusa, zbog čega je DŽeri Luis napustio ceo projekat da bi postojeće kopije snimljenog materijala stavio u sef i godinama kasnije odbijao da ikome priča o filmu. Ipak, potpuno neobjašnjivo, pre nekoliko godina na internetu su se pojavili scenario filma i delovi snimljenog materijala sa sve scenama u kojima se vidi kako Luis režira. Ali i dalje, osim uskog kruga Luisovih prijatelja, niko nije video celokupni film.

„Ne želim da pričam o tome. Čak ni kada bih otkrio da si moje dete“; rekao je u jednom intervju 2009. Nekoliko godina kasnije objasnio je da je nezadovoljan svojim radom, ali da ga ipak čuva. „Sada imam potpunu kontrolu nad materijalom i niko ga neće videti. Ali kada umrem, ko zna šta se može dogoditi“, kazao je 2013. Luis. Oni koji su imali priliku da vide ovaj film, poput Luisovog kolege Harija Širera, kažu da je reč o ostvarenju koje je zaista loše, jer su njegov patos i komični elementi na potpuno pogrešnim mestima, te da je sve što možete da kažete nakon gledanje: „O moj Bože!“.

Luis je ipak, pre dve godine, jednu kopiju filma poklonio biblioteci u Virdžiniji, koja će moći da prikazuje film tek od 2024. godine. Film se neće naći na DVD-iju, ali će biti čuvan kao važan deo istorije. Upravo to i jeste ova Luisova uloga, važan deo filmske istorije, zbog koje ovaj komičar ima kultni status. Krajem devedesetih Roberto Benjini je dobio Oskara za film „Život je lep“ koji se na sličan način bavi koncentracionim logorima, a sličnu temu ima i film „Jakov lažov“ sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi. Prvo javno prikazivanje filma „Dan kada je klovn plakao“ pokazaće da li je i u ovom delu Luis bio daleko ispred svog vremena.

Bio je jedan od najvećih

„Džeri Luis je bio majstor svog zanata. Bio je džin. Bio je inovator. Sjajan zabavljač. Veliki umetnik. I izvanredan čovek. Imao čast da radim sa njim i to iskustvo ću uvek čuvati. Bio je jedan od najvećih“, izjavio je reditelj Martin Skorseze povodom smrti Džerija Luisa. On je sa slavnim komičarem radio na filmu „Kralj komedije“ (1982). U ovom naslovu Luis je kadar delio sa glumcem Robertom de Nirom. On je kazao da je Luis bio pionir komedija i „njegov prijatelj“ koji je i pod stare dane zadržao smisao za humor.

„Imao sam sreću da sam ga video nekoliko puta tokom poslednjih par godina. Čak i u 92. je imao savršen tajming za komediju i nije propuštao priliku da kaže neku provalu“, kazao je De Niro. Bela kuća je saopštila da je Luis bio „jedan od najvećih komičara i humanista“.

„Luis nas je zasmejavao više od pola veka dok je njegov dobrotvorni rad uticao na milione ljudi“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Komičar Džim Keri napisao je na Tviteru: „To sprdalo nije bio glupan. DŽeri Luis je bio neprikosnoveni genije, nedokučivi blagoslov, apsolutni komičar. Ja postojim jer je on postojao.“

Reditelj Piter Bogdanovič napisao je da je Luis izbegao mnoge nevolje proteklih godina. „Ali nisam očekivao da ću čuti da je umro. Mislio sam da će doživeti stotu, što je i rekao da će pokušati da uradi. Ovo je šokantno i tužno…“, kazao je Bogdanovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari