Film „Sram“, britanskog reditelja i vizuelnog umetnika Stiva MekKvina („Glad“) sa zvezdom u usponu Majklom Fasbinderom u naslovnoj ulozi, otvoriće ovogodišnji 17. Festival autorskog filma 30. novembra u Domu omladine, čija će renovirana bioskopska sala biti centralna dvorana Festivala ove godine. „Sram“ je tek jedna od poslastica ovogodišnjeg FAF-a koji, kako je rekao producent Festivala Igor Stanković, traje dan kraće, ali na kome će biti prikazano više filmova nego ikada – 18 u glavnom programu, a još nekoliko puta toliko zahvaljujući pratećim programima kojih je čak osam i koji se prikazuju u sedam dvorana.

Pored DOB-a sa tri sale i tradicionalno Dvorane kulturnog centra, biće to i Kinoteka, Dom kulture Studentski grad i Kolosej.

Na programu su berlinski pobednik – iranski „Nader i Simin“, venecijanski pobednik – Sokurovljev „Faust“, pobednik u Lokarnu – rumunski „Najbolje namere“, pobednik Sandensa – film „Tiranosaurus“, novi film Andreja Zvjaginjceva „Elena“, „Budućnost“ Mirande Džulaj, takođe savremene britanske vizuelne umetnice i spisateljice, te Vendersov film o Pini Bauš u 3D tehnologiji, i mnogi drugi… Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala, rekao je da su ovim izborom želeli da ponude raznolik svet autorskog filma, u kome su različita tumačenja ovog pojma, različiti rediteljski stilovi i filmski pravci, sa ciljem da ne nameću svoj stav već da uspostave dijalog sa publikom prepustivši joj da sama bira autorski film po svom ukusu.

Među pratećim programima, najavio je Srđan Vučinić, umetnički savetnik Festivala, su omaž Živku Nikoliću, na desetogodišnjicu njegove smrti i 70 godina od rođenja, Hipnoza kao metafora, program nastao u saradnji sa ovogodišnjim Oktobarskim salonom, oba u Kinoteci i oba besplatna, kao i program Autori predstavljaju (svoje ili tuđe filmove); Tu su zatim LGBT program u DOB-ovoj sali Amerikana, kao i Angažovani obračun, te premijera srpske filmovane opere „Narcis i Eho“ u režiji Saše Radojevića; u Maloj sali DOB-a je program Uvećanja u kome su raniji filmovi onih autora koji su u glavnom programu, zatim Vetar sa severa – nordijski filmovi i India pop, filmovi bolivudske produkcije. Najzad, osim za prikazivanje Vendersovog 3D filma o Pini Bauš, Kolosej će „poslužiti“ i za program Off Hollywood filmova američke nezavisne produkcije.

Žiri Festivala ove godine čine prošlogodišnji pobednik Majkl Rou, Gabrijela Brune Majer, odgovorna za pičing forum festivala u Kotbusu na kome se prikaže većina ovdašnjih filmova, i Vlado Blaževski, reditelj iz Makedonije.

Na kraju, treba reći da se cene karata kreću od 100 do 300 dinara u zavisnosti od programa i vremena projekcije, kao i da se za četiri kupljene karte peta dobija besplatno plus dva DVD-ja, uz napomenu da filmovi sa Festivala ne idu u redovnu bioskopsku distribuciju.

Nezavisnost koja košta

Budžet Festivala iznosi 36.000 evra, a samo 10.000 evra su transport i obrada filmova, bez autorskih prava. Ministarstvo kulture obavezalo se Protokolom koji je potpisalo sa FAF-om da će ovaj festival dotirati sa po 25.000 evra u tri godine i tako je i učinilo. Ostatak je obezbedio Grad, koji je sredstva za festival smanjio još prošle godine za 25 odsto, a ove za čak 40, što je odraz opšteg stanja u kulturi, odnosno, odnosa prema njoj. Zahvalni što su i ova sredstva dobili, kao i brojnim institucijama i sponzorima koji su im pomogli, organizatori ipak dodaju da je osnivač festivala udruženje građana Pogled u svet, a ne recimo Grad ili Ministarstvo i da ih upravo ova nezavisnost „košta“ jer, na primer, budžet „beogradskog“ Sofesta je tri i po puta veći a novosadskog Sinema sitija čak deset puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari