Dan Narodnog pozorišta u Beogradu: Večeras premijera Šekspirovog "Magbeta", u režiji Jagoša Markovića 1Foto promo Nebojša Babić/Narodno pozorište Beograd

Svoj Dan, 22. novembar, Narodno pozorište svečano će obeležiti i gala premijerom Šekspirovog „Magbeta“, u režiji Jagoša Markovića, na Velikoj sceni večeras i sutra u 19.30, a prva repriza je zakazana 11. decembra.

Čuvena Šekspirova tragedija „Magbet“, u režiji Jagoša Markovića, biće premijerno izvedena 22. i 23. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a prva repriza je zakazana 11. decembra.

Najzlokobnije, najpesimističnije, najfilozofskije i najkraće remek-delo velikog pisca (upola je kraće od „Hamleta“), koje se kao predstava prvi put pominje 1611. godine, više od četiri veka jedno je od najizvođenijih na svetskim scenama.

– Sve o čemu Šekspir govori je u nama to, svima nama. Zato je taj komad toliko opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje, i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga – kaže Jagoš Marković.

– Kako igrati tragediju Magbetovu danas? Ko je on i ko je njegova ledi? Pre svega su, kao i svi mi, ljudska bića. On i Ona. Ona i On. I nepromenljivost prirode ljudske, ovozemaljske. I razularenost uma ljudskog. I pomamljenost volje ljudske – ističe dramaturškinja na predstavi i umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

Pored Nebojše Dugalića i Nataše Ninković u naslovnim ulogama, Šekspirove junake u „Magbetu“ igraju i: Aleksandar Srećković (Bako), Radmila Živković, Aleksandra Nikolić i Ivana Šćepanović (Veštice), Branislav Lečić (Dankan), Vučić Perović (Malkom), Petar Strugar (Lenoks), Danilo Lončarević (Ros), Jovan Jovanović (Makdaf), Ognjen Malušić (Donalbejn), Nemanja Stamatović (Dvorski časnik/ Prvi ubica/ Sajton), Bogdan Bogdanović (Drugi ubica) i Dragan Sekulić (Sluga).

 

Scenografiju potpisuje Matija Vučićević, kostime Lana Cvijanović, izbor muzike napravio je sam reditelj, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Na sceni Narodnog pozorišta „Magbet“ je poslednji put premijerno bio izveden pre gotovo pola veka – 27. juna 1975. godine, u režiji Arsenija Jovanovića, a u ulogama Magbeta i Ledi Magbet ostali su nezaboravni legendarni glumci Branislav Ciga Jerinić i Ksenija Jovanović.

Nova izvođenja „Magbeta“ sa rediteljskim potpisom Jagoša Markovića zakazana su 12. i 30. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari