„Tragedija Narodne biblioteke nije bila posledica slučajnosti, nehata, greške. Namerno je gađano u očni živac srpske kulture i srpskog naroda.

Pokušali su i skoro uništili DNK srpske kulture sa željom da se jedan narod, njegovo sećanje, duh, identitet prepuste zaboravu“, kazao je juče ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Narodne biblioteke Srbije tokom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković podsetio je da je prilikom nacističkog bombardovanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu uništena zgrada kao i gotovo sve što se tu, od njenog osnivanja, čuvalo. On je naveo da se tu nalazilo 1.300 ćirilskih rukopisa, od kojih je oko sto rukopisnih knjiga bilo na pergamentu, zatim 200 starih štampanih knjiga i inkunabula, povelje, bogata zbirka mlađih rukopisa, neproučena zbirka turskih dokumenata o Srbiji i Beogradu, zbirka pisama značajna za politiku, kulturu i književnu istoriju, zbirka starih karata i slika, oko 300.000 primeraka časopisa i knjiga. Nestali su i kompleti svih srpskih časopisa, alamanaha i kalendara, kao i zbirka srpskih i stranih novina, kazao je Blašković koji je povodom Dana sećanja na stradanje NBS položio cveće na mestu gde je uništena zgrada nacionalne biblioteke na Kosančićevom vencu.
Prisutnima se juče obratio i generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga Aleksandar Ivanovič Vislij koji je konstatovao da su i srpski i ruski narod mnogo stradali tokom dva svetska rata, ali da ono što se desilo u Beogradu prvog dana bombardovanja jeste događaj bez presedana.

„Bulgakov je rekao da rukopisi ne gore, ali mi vidimo da to nije tačno. Rukopisi gore, a mi treba sve da učinimo da se oni sačuvaju. To je u našoj snazi i potrudićemo se da tako uvek i bude“, poručio je Vislij.

Na događaju u Narodnoj biblioteci govorili su i akademik i književnik Goran Petrović, pesnik Duško Novaković, a u muzičkom delu programa nastupio je Gudački kvartet Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Ladislava Mezeia. Povodom Dana sećanja na stradanje nacionalne biblioteke, u specijalnoj komori, u Holu ispred Centralne čitaonice izložena je slika „Žena u srpskom“ Đure Jakšića, književnika i slikara rođenog iste godine kada je osnovana Biblioteka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari