Danas dodela francuskih filmskih nagrada "Cezar", Polanski ne dolazi 1Roman Polanski Foto: Wikipedia - Georges Biard

U Parizu će danas biti održana 45. dodela Cezara, nagrada francuske Akademije filmske umetnosti, ali cerominiji neće prisustvovati kultni reditelj Roman Polanski čiji je film „J’accuse“ (Optužujem) favorit sa 12 nominacija.

Polanski je odlučio da ne dodje na dodelu jer su feministički pokreti najavili proteste protiv njega. Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Ovogodišnja ceremonija se održava u svetlu tenzija i nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodeluje Cezare. Uprava je 13. februara saopštila da „kolektivno podnosi ostavku“. Ostavka je usledila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

„U čast onih koji su se 2019. godine bavili kinematografijom i kako bi se vratio spokoj, a praznik filma ostao praznik, Upravni odbor Akademije filmskih umetnosti je odlučio da kolektivno podnese ostavku“, izjavio je predsednik te institucije Alen Terzijan i dodao da će ostavka omogućiti da se u potpunosti obnovi uprava Akademije.

Inače, ostvarenje Polanskog osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, medju kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi „Les Miserables“ (Jadnici) Ladja Lija (Ladj Ly) i „La Belle epoque“ (Lepa epoha) Nikole Bedoa (Nicolas Bedos) dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

Film „Optužujem“ se bavi čuvenom aferom Drajfus iz 19. veka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Za najboljeg glumca nominovani su Žan Dižarden (Jean Dujardin), Danijel Otej (Daniel Auteuil), Damijen Bonar (Damien Bonnard), Vensan Kasel (Vincent Cassel) i Reda Kateb, a za najbolju glumicu Adel Enel (Adel Haenel), Noemi Merlan (Noemie Merlant), Anais Demustije (Demoustier), Eva Grin (green), Kijara Mastrojani Chiara Mastroianni) i Dorija Tilije (Dooria Tillier).

Prošlogodišnji pobednik je film „Jusqu’a la garde“ (Do straže) reditelja Gzavijea Legrana (Xavier Legrand) koji je osvojio četiri Cezara, za najbolji film, najbolju glumicu koja je pripala Lei Driker (Lea Drucker), najbolju montažu i najbolji scenario.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari