Dani Danila Lazovića od 22. do 25. oktobra u Priboju 1Foto: Promo

Festival „Dani Danila Lazovića“, sedmi po redu, trajaće od 22. do 25. oktobra u Priboju, gradu u kome je rođen ovaj veliki glumac i u koji se rado vraćao, a meštani su ga uvek dočekivali sa osmehom, ponosom i raširenih ruku.

U danima kada se održava festival u Priboju će biti i velika imena našeg glumišta i kulture. Ovogodišnji slogan festivala glasi „Poezija su ljudi“.

Možda, baš ovaj slogan, više nego ijedan ranije, oslikava suštinu poezije i misiju festivala. Danilo Lazović, bard srpskog glumišta, čije ime, delo i umetničku veličinu slavi festival, najbolji je primer da su ljudi poezija. Oni je stvaraju i govore, prenoseći magiju umetnosti.

Ovogodišnji festival, baš zbog toga, okrenut je ljudima, njihovim životima, problemima, radostima i svemu onome što život jeste. U tome je presudna uloga umetnosti i poezije. Prepoznati, oplemeniti i opomenuti da je život dar, a umetnost njegov najbolji prijatelj.

Kao i prošlih godina, publika će biti u prilici da vidi vrhunska pozorišna ostvarenja, prisustvuje razgovorima sa najistaknutijim dramskim umetnicima, prati interesantne radionice , pogleda izložbe i podrži mnogo mladih studenata iz zemlje i regiona koji dolaze da se nadmeću u govorenju poezije .

Glumac Milorad Damjanović, direktor festivala koji radi i stvara u Beogradu kao prvak Beogradskog dramskog pozorišta, takođe je rodom iz Priboja a kao zahvalnost gradu iz koga je potekao i iz ljubavi prema poeziji već godinama stvara i čuva ovaj festival i, zajedno sa ljudima koji su prepoznali značaj ideje, „daje vetar u leđa“ mladim ljudima kako bi ih podržali na putu glume, recitovanja, ljubavi prema pozorištu i poeziji.

Žiri takmičarskog dela festivala “Dani Danila Lazovića” predstavlja najkreativnije stvaraoce naše kulture. Ove godine žiri, kao i predhodne, čini pet članova i to:

-Radovan Knežević, predsednik stručnog žirija i profesor na Fakutetu dramskih umetnosti u Beogradu

-Danica Maksimović, članica stručnog žirija , glumica

-Jelena Stajkovac, članica stručnog žirija ,glumica

-Oliver Njego, član stručnog žirija, operski pevač

-Dušan Kovačević, član stručnog žirija, glumac

Prvog dana festivala, Beogradsko dramsko pozorište odigralo je uspešnu i višestruko nagrađenu predstavu „Trpele“ sa temom nasilja nad ženama, u režiji Bobana Skerlića. U predstavi nesrećne sudbine žena koje su trpele nasilje isitnita su svedočenja osuđenica za ubistvo svojih partnera, a uloge tumače između ostalih Danica Ristovski, Milena Pavlović, Ivana Nikolić, Milica Zarić i dr.

Takmičarsko veče je predviđeno za četvrti dan festivala i podrazumeva takmičenje studenata glume iz zemlje i regiona u govorenju poezije. Ove godine prijavljen je rekordan broj učesnika.

Gost glumac biće Danica Maksimović, a muzički gost Oliver Njego. Za ovo veče predviđeno je i predstavljanje pobednika “Internet konkursa u govorenju poezije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari