Dani Romulijane u rimskoj carskoj palati od sutra do 25. avgusta 1Foto: Vikipedija/Pudelek (Marcin Szala)

Kulturno-obrazovna manifestacija „Dani Romulijane“ biće održana od 20. do 25. avgusta na arheološkom lokalitetu Gamzigrad, a na programu su radionice, debate, projekcije filmova i istorijske i arheološko-umetničke prezentacije.

Cilj manifestacije je da se posetioci iz zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Felik Romulijane, rimske carske palate koja se nalazi na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine, navedeno je u saopštenju programa „EU za tebe“ i Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju GIZ.

Navedeno je da će tokom šest dana biti održane dve kreativno-obrazovne radionice za decu, a na prvoj će deca učiti o lutkarstvu, steći zanatske veštine u pravljenju lutaka i odigrati predstavu „Legenda o caru Galeriju“.

Na drugoj radionici učenici zaječarskih škola će učiti o keramici i grnčariji koja je pronadjena u arheološkim iskopavanjima Feliks Romulijane, a okušaće se i u samoj proizvodnji glinenih predmeta koji će biti izloženi poslednjeg dana manifestacije.

U atrijumu carske palate 21. avgusta biće održano finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda, na temu „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, a mladi govornici praviće paralelu izmedju moderne Evrope i carstva koje je postavilo temelje celom kontinentu.

Program manifestacije obuhvata i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog Carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a večernji termini biće posvećeni filmovima i predstavama.

Organizator „Dana Romulijane“ je Narodni muzej Zaječar, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“, koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari