Dani savremenog ruskog dokumentarnog filma u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci 1Foto: Promo

Ruski kutak i Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji organizuju dvodnevni kulturni program „Dani savremenog ruskog dokumentarnog filma” u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”. Filmovi će biti prikazani u galerijskom prostoru biblioteke u „Kući Đure Jakšića”.

Danas, u 18 sati na otvaranju manifestacije biće prikazan film „Od dužnosti i zakletve ne odstupaj!”, koji govori o sudbini izuzetnog arhitekte dinastičkih porodica carske Rusije i kraljevske Srbije – Nikolaju Krasnovu, arhitekti sa najviše objekata proglašenih za spomenike kulture u Srbiji.

Sutra, u utorak, 18. januara, takođe u 18 sati biće emtovana dva filmska ostvarenja „Ipatijevski manastir” (25 min) i „Pskovski kremlj i lavra” (26 min).

Osnovan 1330. godine, Ipatijevski manastir je jedan od najstarijih i najznačajnijih manastira u Rusiji. Pskov je jedan od najživopisnijih gradova u Rusiji. Njegove hronike, manastiri i ikone svedoče da je preživeo 123 rata/razaranja, a njegovo sećanje seže u prošlost staru koliko i ruska država, podsećaju gledaoce organizatori manifestacije „Dana savremenog ruskog dokumentarnog filma”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari