Džez koncerti, predavanja, izložbe: Kako će Subotica obeležiti Dan secesije 1Foto: J. Patarčić/Danas

Povodom Svetskog dana secesije, Gradski muzej Subotica, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica i Savremena galerija Subotica pripremili su predavanja, promocije knjiga, izložbe, koncerte i šetnju gradom u periodu od 8. do 10. juna, dok će u Sinagogi biti organizovana Noć secesije, Noć orgulja i koncert “Jazz in the park”.

Bogat program će u četvrtak, 8. juna, otvoriti igraonice za decu predškolskog uzrasta u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Naša radost”, koje će se održati u Gradskom muzeju Subotica, od 10 do 14 časova. Radionice će vodi Ljubica Vuković Dulić, viša kustoskinja – istoričarka umetnosti.

Potom će od 14 do 16 časova uslediti radionica vitraža “M&K Tiffany” (ugao Celovečke 20a i Antonija Hadžića), kada će biti organizovana Otvorena vrata za posetioce u radionici vitraža.

Od 16 časova u Savremenoj galeriji Subotica održaće se radionica za decu i roditelje pod nazivom “Kakve ukrase nosim?”, koju će voditi Jasmina Vidaković, viša muzejska edukatorka – grafičarka.

Promocija knjige Boška Krstića pod nazivom “Legenda o čuvarima Azura. Sudbina plavih Žolnai vaza” biće upriličena u 18 časova u Gradskom muzeju Subotica. Gosti večeri biće pisci Boško Krstić i Oto Tolnai, a u ulozi domaćina biće dr Olga K. Ninkov, istoričarka umetnosti.

Džez koncerti, predavanja, izložbe: Kako će Subotica obeležiti Dan secesije 2
Gradski muzej Subotica, foto: N. Jakovljević/Danas

Narednog dana, 9. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se predavanje Đerđa Merenjija, istoričara umetnosti iz Budimpešte, na temu “Arhitektonska Žolnai keramika”, s početkom u 17 časova. Predavanje će biti na mađarskom jeziku sa obezbeđenim prevodom na srpski.

Od 19 časova u Muzičkoj školi Subotica biće upriličen džez koncert đaka ove škole.

Na Svetski dan secesije, 10. juna, biće organizovana šetnja gradom u 10 časova s fokusom na upotrebu materijala u secesijskoj arhitekturi Subotice. Zainteresovani građani ovom prilikom će moći da obiđu Palatu Ferenca Rajhla, zgradu Subotičke trgovačke banke i Gradsku kuću, a šetnju će voditi istoričarke umetnosti Tamara Kucor i Klara Evetović.

Polazak će biti od Rajhlove palate, preko Korzoa, do Gradske kuće, gde je nakon obilaska obezbeđen i odlazak u toranj na vidikovac.

Džez koncerti, predavanja, izložbe: Kako će Subotica obeležiti Dan secesije 3
Savremena galerija Subotica, foto: J. Patarčić/Danas

Od 17.30 časova u Savremenoj galeriji Subotica održaće se predavanje Tamare Ognjević, istoričarke umetnosti iz Beograda, na temu “Rene Lalik i himere s dijamantskim krilima”.

U Foajeu Gradske kuće će u 19 časova biti upriličeno otvaranje gostujuće izložbe “Ne/obično lice secesije” Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd. Izložbu će otvoriti prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. Domaćin će biti Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

U organizaciji Fondacije “Subotička Sinagoga” u subotu, 10. juna, održaće se manifestacije Noć secesije i Noć orgulja, koje će ovoga puta biti obogaćene i džez koncertom u Sinagogi.

Od 18 časova, uz Anđelu Stanković na harfi nastupiće sopranistica Aleksandra Ušumović i mescosporanistica Vera Zečević sa cvetnim programom, a pratiće ih i Kvartet “Pneuma”. Posle njihovog nastupa, sledi koncert na orguljama koji će izvesti Mesaroš Žolt Mate. Na završetku večeri, od 20.30 časova, u parku Sinagoge biće upriličen koncert “Jazz in the Park” Denis Nikičić Kvarteta.

Proglašenje pobednika foto-konkursa “Otkrij me! – Materijali secesijske arhitekture u Subotici” biće u ponedeljak, 12. juna, u 12 časova na društvenim mrežama ustanova organizatora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari