Subotica slavi secesiju: Dvodnevni program posvećem ovom jedinstvenom stilu u arhitekturi 1Foto: J. Patarčić/Danas

Povodom Svetskog dana secesije, u subotičkim ustanovama kulture će u naredna dva dana biti organizovana predavanja, vođenja kroz izložbe, koncerti i drugi zanimljivi sadržaji koji su besplatni za sve posetioce.

Program će u četvrtak, 9. juna, u Gradskom muzeju otvoriti predavanje sa projekcijom slika vitraža Mikše Rota od 17 časova, a sat vremena kasnije biće upriličeno stručno vođenje kroz izložbu “Istoricizam i secesija”, te prikaz stakala apoteke u muzejskoj postavci i originalnih secesijskih delova zgrade.

Na Svetski dan secesije, 10. juna, biće organizovan odlazak na vidikovac u tornju Gradske kuće, koja je izgrađena u stilu mađarske secesije. Kretanje grupe biće od svečanog ulaza u 12 časova.

Kasnije tog dana, između 16 i 18 časova, Subotičani će moći da učestvuju u šetnji kroz secesiju, koju zajednički priređuju Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Gradski muzej i Savremena galerija.

“Prva stanica će biti Sinagoga, gde će uvodnu reč imati istoričarka umetnosti Neda Džamić, dok će o Sinagogi pričati arhitektica Gordana Prčić Vujnović. Zgrada Gradskog muzeja je sledeća stanica i o njoj će govoriti istoričarka umetnosti Olga Kovačev Ninkov. Naredna stanica je Rajhlova palata, o čijoj istoriji će pričati istoričarka umetnosti Tamara Kucor. Leović palata je četvrta stanica i o njoj će govoriti Neda Džamić, a na kraju će o Gradskoj kući i vidikovcu govoriti Neda Džamić i Olga Kovačev Ninkov”, najavila je Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja.

Veče se završava programom u Sinagogi, gde će od 18 časova biti pripređen nastup “Pejzaž iz snova” grupe “Mečvirag”, a sat vremena kasnije predavanje turističkog vodiča Borisa Tota pod nazivom “Priče o secesiji”.

Centralni deo večeri počinje u 20.30 časova, a to je koncert “Noć orgulja” na kojem će nastupiti Kornelije Vizin na orguljama, Bela Anišić na horni i Mihalj Sič na fagotu.

“Na ovom koncertu biće izvedena dela Veslija, Hajdna, Baha, Šumana, Telemana i biće jedna praizvedba Bele Anišića, što će biti izuzetno lep deo ovog koncerta”, kazala je Hajnalka Ileš, koordinatorka Fondacije “Subotička Sinagoga”.

Secesijska baština u Subotici je od velikog značaja, jer se u užem centru grada nalazi oko 40, a u širem oko 60 građevina izgrađenih u ovom stilu, zbog čega Subotica i nosi epitet grad secesije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari