Noć muzeja u Subotici na 25 lokacija 1Najava Noći muzeja u Subotici, foto: J. Patarčić

Posle dve godine pauze, brojnim sadržajima na više lokacija u Subotici u subotu, 14. maja, održaće se Noć muzeja, jedna od najzanimljivijih i najposećenijih kulturnih manifestacija.

U Noći muzeja ove godine će učestovati ukupno 25 ustanova, organizacija, obrazovnih institucija, kulturno-umetničkih društava i kulturnih centara koji su pripremili bogat i raznovrsrtan program za sve uzraste i svačiji ukus.

“Uz autorska i stručna vođenja, promocije knjiga, predstave, interaktivne programe, izložbe fotografija, koncerte, projekcije filmova i druge sadržaje, Noć muzeja u Subotici će i ove godine ponuditi popularne i kvalitetne programe od 17 časova, pa sve do ponoći”, rekla je na konferenciji za medije Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture.

Najbogatiji program očekuje posetioce Gradskog muzeja Subotica, gde će moći da pogledaju stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja “Priroda i čovek”, izložbu “Istoricizam i secesija u galeriji mađarske likovne umetnosti od 1830. do 1930. godine” i periodičnu izložbu “Istoricizam u Bačkoj, Subotica”.

“Pored toga biće upriličena mini izložba ‘Staklo u fokusu’ na kojoj će biti izloženi predmeti od stakla iz arheološke i umetničke zbirke povodom godine stakla 2022. godine. Takođe, publika će biti u prilici da poseti gostujuću izložbu Muzeja nauke i tehnike iz Beograda “Nije zlato sve što sija”.

„Zainteresovani će moći da učestvuju i u igraonici za decu ‘Šta zuji ovde’ od 18 časova, a od 19.30 časova će se održati koncert Muzičke škole Subotica i tako će klasična i džez muzika ulepšati ovo veče. Od 21 čas sledi program učenika Gimnazije ‘Deže Kostolanji’”, najavila je Aniko Mihajlović, direktorka Gradskog muzeja Subotica.

U Savremenoj galeriji Subotica će u Noći muzeja biti otvorena samostalna izložba “Otisak. Matrica. Trenutak.” novosadske umetnice Jelene Sredanović u 19 časova, a dva sata kasnije nastupiće ženski kamerni hor “Pro musica”.

U zavičajnoj galeriji “dr Vinko Perčić” biće upriličeno otvaranje izložbe “Izbor iz galerijske zbirke 2022” u 18 časova, a kompletan program na preostale 22 lokacije biće dostupan i u digitalnom formatu.

“Kompletan program i sadržaj moći će da se vidi na jednoj veb stranici koja će moći da se očita putem kju ar koda koji se nalazi na plakatu. Takođe, kju ar kod biće dostupan na svim zvaničnim veb stranicama ustanova koje su uzele učešće u Noći muzeja”, kazao je Bojan Čiča, rukovodilac Fondacije “Danilo Kiš”.

Noć muzeja biće ujedno i prvi dan obeležavanja manifestacije “Muzeji za 10”, tokom koje posetioce očekuje sedam dana besplatnog programa, a u sklopu koje će se proslaviti i Međunarodni dan muzeja, 18. maj, kao i Nacionalna nedelja muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari