Dečiji centar iz Zaječara gostovao na Festivalu inkluzivnih scena u Rijeci 1Foto: Dečiji centar

Dečiji centar iz Zaječara, u saradnji sa partnerima iz „Fondacija podkrepa za realizacija” Vidin, „Kulturen centar EUREKA“ Skoplje, uspešno je realizovao gostovanje na Festivalu inkluzivnih scena u Rijeci, koji su organizovali njihovi partneri „Plesni kolektiv MAGIJA“ i „Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom“ Rijeka.

Festival inkluzivne scene održan je deveti put u Rijeci.

Ova jedinstvena manifestacija nastavlja da podstiče razvoj plesne inkluzije osoba s invaliditetom, na području savremenog plesa i izvođačke umetnosti, omogućavajući pristup plesu svima i podržavajući fizičku raznolikost među plesačima.

Na festivalu je premijerno prikazan film OBOJIMO SVET, koji prati učesnike u njihovom kreativnom izrazu.

Nakon višednevnih radionica u kojima je učestvovalo više od 30 mladih, premijerno je izvedena predstava ŠEST PRIJEVODA TRAŽI AUTORA.

“Naši saradnici već duži niz godina su ŠOSO“Jelena Majstorović“ i Udruženje „Duga“ iz Negotina, tako da nam je njihovo učešće u projektu dragoceno. Naš sledeći susret sa svim učesnicima biće na Međunarodnom inkluzivnom festivalu ART ZONA ZA SVE u septembru”, kažu iz Dečijeg centra.

U korak sa inkluzijom” (Catch up With the Inclusion) je projekat malog partnerstva u oviru programa Erasmus+. Partnerstvo obuhvata četiri organizacije: „Dečiji centar“ iz Zaječara (Srbija), Plesni kolektiv “Magija“ iz Rijeke (Hrvatska) koji radi u okviru Udruge osoba sa dječijom i celebralnom paralizom, Kulturen center“Eureka“ iz Skoplja (Makedonija) i ‘’Fondacia podkrepa za realizacija’’ iz Vidina (Bugarska). Fondacija Tempus, koja u Srbiji sprovodi program Erasmus+, zadužena je za praćenje aktivnosti. U toku 20 meseci, od aprila 2023. godine, do decembra 2024. godine, grupe mladih sa invaliditetom i volonteri/volonterke organizacija, putovaće na različite festivale i učestvovaće u umetničkim aktivnostima sa namerom da se široj publici približe umetnički kapaciteti i stvaralačke mogućnosti inkluzivnih praksi.

Opšti cilj projekta je unapređenje kvaliteta kulturnog i umetničkog života mladih sa invaliditetom kroz kreativno neformalno učenje, participaciju i mobilnost.

“Kroz zajednički rad želimo da smanjimo socijalnu distancu između mladih sa invaliditetom i mladih iz opšte populacije, obezbedimo ravnopravno učešće mladih sa invaliditetom, učinimo ih vidljivim i razvijemo kapacitete različitih aktera u lokalnim zajednicama za aktivnu inkluziju”, kažu iz Dečijeg centra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari