Dejan Tiago Stanković ispraćen na kremaciju na Novom groblju 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Danas na Novom groblju u Beogradu od Dejana Tiaga Stankovića oprostili su se članovi njegove porodice, prijatelji, kolege i poštovaoci. Poznati srpski i portugalski pisac i književni prevodilac preminuo je 21. decembra u 58. godini života.

Poslednje pozdrave poznatom piscu uputili su, između ostalih, pevač sastava Vampiri Aleksandar Eraković, novinarka Radmila Stanković, rediteljka Ana Maria Rosi, političar Žarko Korać, reditelj Gorčin Stojanović i fudbalski trener Zoran Filipović.

Komemorativni skup povodom smrti Dejana Tiaga Stankovića održan je u Jugoslovenskoj kinoteci 29. decembra.

Dejan Tiago Stanković rođen je u Beogradu 1965, gde je živeo dok nije diplomirao arhitekturu. Iz radoznalosti i želje da upozna svet odselio se u inostranstvo. U Londonu je živeo do 1995, kada se preselio u Portugal, piše Nova.rs.

Dugo je „kalio“ književni zanat, prevodeći dela Ive Andrića, Dragoslava Mihailovića, Žozea Saramaga a onda se i sam osmelio da objavljuje knjige. Pisao je i na srpskom i na portugalskom.

Objavio je knjigu pripovedaka „Odakle sam bila, više nisam“ i roman „Estoril“, koji je preveden na velike svetske jezike i nagrađen u Srbiji i Velikoj Britaniji, a u Portugalu je, na šta je naročito bio ponosan, ušao u školsku lektiru.

Stankovićev drugi roman „Zamalek“, o sudbini i Kairu, dobio je Nagradu Evropske unije za književnost 2020.

– Nemam izbora nego da svuda budem ja, jer ako nisi iskren i foliraš se, džaba ti umetnost – govorio je Dejan Tiago Stanković, čije su tri knjige bile među 20 najčitanijih u Srbiji u 2022. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari