Dejmijen Šazel kaže da je dobro što je "Vavilon" podelio javnost: "Više filmova bi trebalo to da urade" 1Dejmijen Šazel, reditelj "Vavilona" / Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Otkako je stekao ugled sa svojom muzičkom dramom „Ritam ludila” iz 2014, reditelj i scenarista Dejmijen Šazel bio je konstantan miljenik kritike, a njegovi filmovi „La la lend” i „Prvi čovek na Mesecu” su pokupili mnoga priznanja, a uz to su bili i gledani. Njegov najnoviji film „Vavilon”, međutim, potpuno je druga priča. Neki kritičari smatraju ga remek-delom dok drugi tvrde da se radi od apsolutnoj katastrofi od filma. Šazel danas tvrdi da je i tokom snimanja „Vavilona“ znao da će mišljenja o njemu biti podeljena.

„Dobro je da film podstiče razgovor i debatu i mnogo žestokih mišljenja sa obe strane. Svi smo znali da će on iznervirati neke ljude i mislim da je to dobro“, rekao je Šazel za Insider i dodao: „Više filmova bi trebalo to da urade.“

„Vavilon“ do sada ima samo 55% pozitivnih ocena kritičara na sajtu Rotten Tomatoes, iako je film uspeo da pokupi nekoliko priznanja na dodeli Zlatnih globusa, dodeli Nagrada Sindikata filmskih i televizijskih glumaca i dodeli Nagrada po izboru kritičara. Ova filmska priča o dekadenciji i ekscesu u Los Anđelesu i Holivudu ’20-ih godina prošlog veka, sa Margo Robi, Dijegom Kalvom i Bredom Pitom u glavnim ulogama, takođe je loše prošla na bioskopskim blagajnama, ostvarivši zaradu ispod 15 miliona dolara u odnosu na produkcijski budžet od 78 miliona dolara.

Šazel je u intervjuu za Insider poručio da više voli da ne obraća pažnju na reakciju koju njegov film dobija nakon izlaska, preferirajući da on postane „film publike“.

„Zanimljiva je stvar kada nešto napravite, a onda verujem da to postaje vlasništvo publike, a to uključuje i kritičare, uključuje sve. I svi će imati drugačiji stav o filmu. I mislim da je svaki od ovih stavova legitiman“, rekao je Šazel.

„Zato na neki način ne podržavam ideju da filmski stvaraoci petljaju po svojim starim ostvarenjima i menjaju ih. Mislim da završen film predstavlja trenutak u vremenu i trenutak u istoriji, i ne treba ga dirati“, dodao je reditelj „Vavilona“.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari