Dela iz valjevske Moderne galerije u Užicu do 18. maja 1Foto: Nenad Kovačević

Izložba „Dela iz kolekcije Moderne galerije Valjevo“, koju čine radovi 26 autora druge polovine 20. i početka 21. veka, otvorena je u Gradskoj galeriji u Užicu i može se pogledati do 18. maja.

Izložena su ulja na platnu, grafike, asamblaži i crteži Vladimira Veličkovića, Milana Popovića, LJube Popovića, Milana Miletića, Vladimira Dunjića, Miloša Šobajića, Slavka Krunića, Siniše Vukovića, Milana Tucovića, Voja Stanića, Branislava Markovića, Dragoslava Živkovića, Koste Bunuševca, Dragoša Kalajića, Svetozara Samurovića, Igora Vasiljeva, Dušana Gavele, Ksenije Divjak, LJubice Mrkalj, Mihajla Đokovića Tikala, Olje Ivanjicki, Dragana Vuka Račića, Uroša Toškovića, Bogdana Kršića, Veljka Valjarevića i Kristine Pirković.

Navodeći da su izložena dela „naizgled različita, ali da formiraju celinu koja je jedinstvena u svojoj tematici – fantastičnom slikarstvu, sa osvrtima na odnos metafizičkog i realnog, snova i jave“, Ivana Filipović, istoričarka umetnosti iz Užica, koja je otvorila izložbu, ocenila je da se autori poigravaju sa mitološkom i hrišćanskim temama, sugerišu na prolaznost i nestajanje, izražavaju se groteskom.

Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije Valjevo, čije osnivanje je inicirao proslavljeni slikar i Valjevac LJuba Popović, istakao je da je ta galerija za 34 godine priredila 80 izložbi i da trenutno poseduje kolekciju od 540 eksponata, te da nastoji da u zbirku uvrsti i dela mlađih umetnika.

„Umetnici koji su izlagali u našoj galeriji ostavljali su nam svoje radove. Deo smo dobili od porodica umetnika, a pre pet meseci, uz pomoć Ministarstva kulture, otkupili smo iz Geneksove zaostavštine veliki triptih LJube Popovića, dela Olje Ivanjicki, Miloša Šobajića, Branka Miljuša. Ako budemo mogli da kupimo još nekoliko slika iz te kolekcije, to bi bilo sjajno“, kazao je Jovanović.

Jedini užički umetnik čiji je rad (crtež u tušu iz 2016. godine „Putovanje ili Saturn proždire svoju decu“, dimenzija 140 X 100 centimetara) postalo deo zbirke valjevske galerije je mladi slikar Veljko Valjarević, koji je završio Umetničku školu u Užicu i diplomirao na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

„Ponosan sam na ukazano poverenje, ali to je i velika obaveza da nastavim što posvećenije da radim“, kazao je za Danas Valjarević, koji živi i stvara u Beogradu u statusu slobodnog umetnika.

Poznanstvo sa Ljubom Popovićem

„Imao sam sreću da upoznam LJubu Popovića, koji je prethodnom direktoru Moderne galerije Valjevo sugerisao da prati moj rad. I on i sadašnji direktor su pratili moj rad i, zahvaljujući tome, moj crtež je u zbirci te galerije“, svedoči za Danas Valjarević, koji je u Užicu izlagao pre tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari