Dela Sipa u Savremenoj galeriji Zrenjanin 1Foto: Dragoslava Stojanovića Sipa

Zbirku slika Dragoslava Stojanovića Sipa zrenjaninska Savremena galerija predstaviće na izložbi pod nazivom “Seoski predeo”. Reč je o 14 slika ovog autora, koje su deo bogate zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

Kako navodi autorka postavke, kustos Slavica Popov, posetioci će nakon pauze od šest godina ponovo imati priliku da vidi njegove radove.

-Izložbu Sipovih dela organizovali smo 2015. godine ali je nakon nedelju dana, zbog vanrednih okolnosti, izložba zatvorena. Sada će publika moći da vidi njegiva dela iz naše kolekcije. Tu će se naći i slika “Seoski predeo”, nastala 1956. godine na Prvoj koloniji u Ečki koja se neko vreme vodila kao nestala a koja nam je vraćena 2019. godine – objašnjava kustos Slavica Popov.

Dragoslav Stojanović Sip (1920-1976) je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija. U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 16 puta i za kolekciju Savremene galerije Zrenjanin ostavio 14 radova.

-U Zrenjaninu je 1967. uradio i vitraže u svečanoj sali zgrade Komiteta i zalagao se za bolju saradnju razvijene zrenjaninske industrije i umetnosti. Takođe je omogućio našoj ustanovi da stvori svoj jasan i prepoznatljiv vizuelni identitet kreirajući logo za Savremenu galeriju Zrenjanin. U njegovim radovima se primećuje kolebanje između čiste geometrijske apstrakcije i stilizovane figure dok ih sve povezuje potreba za uspostavljanjem ritma. U tematskom smislu njegovi radovi neguju, bez obzira na medij, sa jedne strane oblike čiste geometrije sa čisto bojenim površinama, a sa druge strane sećanje na predmetni svet odnosno predele Vojvodine i fasade seoskih kuća – navodi Slavica Popov.

Izložba radova „Seoski predeo“ Dragoslava Stojanovića Sipa, koji je bio profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, jedan od osnivača Grafičkog kolektiva u Beogradu i urednik časopisa Lik, kao i predsednik ULUPUDS-a, biće otvorena u Salonu Savremene galerije Zrenjanin 28. juna u 19 časova.

Povodom izložbe Sipovih dela, 2. jula biće organizovana likova radionica za decu “Logo Savremene galerije kao inspiracija”, koju će voditi Jelica Milivojev iz ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari