Demokratski dijalog na platnu 1

Iako poziv na dijalog šefa države nije bio iskren, grupacija okupljena oko Šok zadruge je odlučila da reaguje.

To je poziv za učešće u nečemu što je već davno rešeno, kaže za Danas Nikola DŽafo, jedan od inicijatora likovne radionice „Na istom zadatku“, koja okuplja umetnike različitog senzibiliteta. Oni će se, prema DŽafovim rečima, intervenišući na reprodukciji slike „Seoba Srba“ Pavela Paje Jovanovića, uključuju u unutrašnji dijalog o Kosovu. Slika će biti izložena u galeriji Šok zadruge u Novom Sadu, a poziv umetnicima da učestvuju u njenom stvaranju još traje.

– Inicijalni razlog je poziv na unutrašnji dijalog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji ima za cilj da uključi najširu javnost u prevazilaženju problema i nalaženju trajnog rešenja za kosovsko pitanje. Smatramo da ne treba da ostanemo po strani, a pošto je sam predsednik učinio prvi korak sa namerom da uključi različite slojeve društva u dijalog, naša je dužnost da se tom pozivu odazovemo – ističu umetnici okupljeni oko ovog projekta.

Do sada su u crtanju učestvovali Milan Nešić, Nora Mesaroš, Nikola DŽafo, Dejan Jankov, Jovana Budošan, Gojko Dutina, Vid Markovinović, Željko Grulović. Rad na slici se nastavlja. Osnovni crtež predstavlja reprodukciju dela, ali se nakon osnovne postavke deli na pojedinačne segmente koji će se dalje razvijati svaki za sebe. Na kraju, u poslednjoj fazi, crteži će se ponovo spojiti u istu sliku.

– Ovo je pokušaj da se umetnici angažuju, iako su oni večito društveno i politički angažovani. Prvi put je šef države pozvao, iako on nije posebno obratio pažnju na nas, već se obratio narodu. Grupacija okupljena oko Šok zadruge je odlučila da reaguje. Mislim da to i nije iskren poziv, ali rasprava je svakako potrebna iako je, u ovom slučaju, to poziv za učešće u nečemu što je već davno rešeno. Čini se da su ljudi postali previše pasivni, zato je potrebno stalno priređivati ovakve projekte – smatra Nikola DŽafo.

Metod rada na slikama identičan je demokratskom dijalogu, koji se ovom prilikom vodi na platnu. Umetnicima je sugerisano da razmišljaju i crtaju motive koji bi njima bili značajni, kada bi podelili sudbinu seoba naroda na ovim prostorima. Dozvoljene su sve likovne tehnike, iako je osnovna tehnika crtež, a oni koji nisu vešti u crtanju a žele a učestvuju imaju na raspolaganju profesionalnu pomoć.

Glavni motiv slike Pavela Jovanovića je direktna veza Vojvodine sa Kosovom. Srbi su pod pritiskom Turaka napustili svoja ognjišta i izbegli u Vojvodinu. Potomci tadašnjih Srba i danas žive u Vojvodini i ovo pitanje ih direktno uključuje kao potomke starosedelaca starih srpskih zemalja.

– Pavel Jovanović, iako je radio po narudžbini, sačuvao je originalnu ideju i tako naslikao više verzija. Danas umetnici pristaju na cenzuru, neki rade za državu ali ima i hrabrih. Sve to zavisi od pristupa, a to je potpuno druga priča. Nema radnog prostora, umetnici nemaju svoje mesto i status. Dijalog između umetnika i države ne postoji, ali mi ga sada pokrećemo – ističe DŽafo.

„Na istom zadatku“ je zbirni naziv za različite akcije u kojima Šok zadruga sarađuje sa drugim umetničkim ili građanskim udruženjima, umetnicima ili obrazovnim institucijama. Za ovaj projekat vlada veliko interesovanje, pa će i po završetku umetnici moći da nastave da rade na slici, koja će tako nastaviti svoj život.

Četiri verzije „Seobe Srba“

Umetnost je važan medijum preko kojeg se šalju i političke poruke. Tako je originalna slika „Seoba Srba“ dobila još tri verzije. Saborski odbor u Sremskim Karlovcima naručio je veličanstven likovni prikaz istorijske scene seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Trećim Čarnojevićem. Prva verzija je pretrpela cenzuru, a poznati slikar je po narudžbini uradio još nekoliko slika na istu temu. Jedna od sačuvanih slika danas se nalazi u Narodnom muzeju u Pančevu.

Stogodišnjica

Još na početku Prvog svetskog rata Kraljevina Srbija je u svoje ratne ciljeve uvrstila i ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. Po okončanju rata i raspadom Austrougarske monarhije dolazi do pripajanja Vojvodine Srbiji u novembru 1918, a već narednog meseca nastaje Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari