Dijalog sa imaginativnim svetom zemlje izlazećeg Sunca: Izložba "Nekonvencionalna umetnost Japana" 1Foto: Plakat MNMU

Povodom jubileja, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, Muzej naivne i marginalne umetnosti priređuje izložbu posvećenu japanskim autorima pod nazivom „Nekonvencionalna umetnost Japana“, u petak 10. februara u 19 časova, u Galerija MNMU, u Jagodini.

Na izložbi će biti predstavljeni umetnici: Kacumi Cuđi, Akiko Išizava, Kacumi Nakane, Šinja Fudži i Cujoši Mamada, delima iz kolekcije ovog muzeja. Izložba traje do 28. aprila.

Iz MNMU ukazuju da je Japan jedina zemlja u Aziji gde ubrzana i visokorazvijena industrijalizacija predstavlja pretnju tradicionalnim načinima života i zato prekida klimu pogodnu za opstanak autentične i tradicionalne naivne umetnosti.

– Radovi japanskih umetnika danas se oslanjaju na savremenu umetničku praksu, prikazuju slobodnije teme i jednu novu estetiku doživljaja. Izložba MNMU prikazuje autentična likovna ostvarenja koja će publici približiti kulturu „zemlje izlazećeg Sunca“. Sloboda izražavanja ovih umetnika kreće se u rasponu od tradicionalne tehnike slika izrađenih kolažiranjem pirinčanog papira, do geometrijskih formi, i kombinovanja različitih materijala, naročito u izradi trodimenzionalnih skulptura. Korišćenje prepoznatljivih tradicionalnih motiva i neobično postavljanje ljudskih i životinjskih figura rešeno je na jednostavan, upečatljiv i tehnički kvalitetan način. Paleta boja, kompozicioni aspekti, perspektiva, daju osećaj ekspresivnosti – ističu iz muzeja povodom postavke i dodaju: „Autentična atmosfera uvodi posmatrača u dijalog sa ovim imaginativnim svetom karakterističnog senzibiliteta i ikonografije“.

Dijalog sa imaginativnim svetom zemlje izlazećeg Sunca: Izložba "Nekonvencionalna umetnost Japana" 2
Foto: Tsuyoshi Mamada, One spring day/MNMU

Iz muzeja su podsetili da je umetnik Cujoši Mamada 2007. godine prvi put učestvovao na 13. Bijenalu naivne i marginalne umetnosti, da bi kasnije bio redovan učesnik 14, 15. i 16. Bijenala.

Njemu se 2011. godine pridružuju Kacumi Cuđi, Akiko Išizava i Kacumi Nakane, na izložbi 15. Bijenala.

Kacumi Cuđi od 2012. godine redovno učestvuje na manifestacijama MNMU: na 16, 17, 18, 19. i 20. Likovnoj koloniji naivne i marginalne umetnosti, na 16. Bijenalu 2013, i Prvom trijenalu 2015. godine.

Dijalog sa imaginativnim svetom zemlje izlazećeg Sunca: Izložba "Nekonvencionalna umetnost Japana" 3
Foto: Katsumi Tsuji, Kapija /MNMU

– Kao simbol srpsko-japanskog prijateljstva, MNMU ovom umetniku organizuje samostalnu izložbu u okviru programa 20. Likovne kolonije, jula 2018. godine. Na izložbi Drugog trijenala umetnosti samoukih vizionara 2019. godine, kao i na izložbi Trećeg trijenala MNMU Raw intuitive, 2022. godine, prisutan je još jedan japanski autor – Šinja Fudži – ističu iz muzeja MNMU.

Inače, Muzej naivne i marginalne umetnosti prikuplja i proučava dela autora iz različitih zemalja sveta.

– U svojoj bogatoj internacionalnoj likovnoj kolekciji, baštini preko 3000 dela oko 400 umetnika iz tridesetak zemalja, među kojima su i dela japanskih umetnika. Putem međunarodnih manifestacija, Likovne kolonije, Bijenala i Trijenala MNMU, Muzej neguje i stvara interaktivni odnos sa umetnicima – ukazali su iz muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari