Direktor Nišvila apelovao na državu i grad da sačuvaju festival 1Foto: Arhiva Nišvil džez festivala

Pozivam državu i Grad da sačuvaju Nišvil džez festival, jer smo ove godine iscedili i poslednje resurse i entuzijazam za njegovo organizovanje, rekao je danas Ivan Blagojević, direktor Nišvila, čije se 27. izdanje završilo preksinoć.

– Ovo je bila najteža godina otkad festival postoji. Pandemija korona virusa je duplo pokupela festival i znatno otežala njegovu organizaciju. Svesno smo ušli u dug kako kvalitet ne bio pao, pa će obaveze prema tehnici moći da budu ispunjene tek sledeće godine. Sve je bilo „krpljenje“, očekivali smo raspad sistema, ali to se na sreću nije dogodilo, osim manjih problema sa strujom prvog dana. I ekipa je bila pred raspadom, deo ljudi nam je još ranije otišao na bolje plaćenje poslove…- rekao je Blagojević.

On je kazao da je kroz ovogodišnji Nišvil, tokom deset dana, prošlo više od 100.000 ljudi, a da je četvorodnevnom glavnom muzičkom programu prisustvovalo oko 30.000 ljudi.

Poseta je poslednjih par dana bila manja, uglavnom zbog toga što su neki nevakcinisani posetioci odlučili da ostanu kod kuće kako bi izbegli da se na festivalskim punktovima ponovo testiraju, na šta su bili obavezni pošto je istekao rok od 48 sati, koliko je važio brzi antigenski test koji su na tim punktovima prethodno uradili, kazao je.

Blagojević je ponovio da je za održavanje Nišvila potrebno milion evra- polovina za muzičare i druge umetnike, a polovina za tehniku i smeštaj.

Festival je od te sume daleko, tim pre što su država, grad i sponzori ove godine dodatno umanjili ionako nedovoljna sredstva.

– Imamo ozbiljnu ponudu, a i plan, da Nišvil preselimo u jednu razvijenu zemlju, koja je za to zainteresovana, a može da pruži znatno veću finansijsku podršku festivalu. Tamo nećemo morati da zavisimo od države i Grada- rekao je on.

Blagojević je pozvao Grad Niš da ukoliko je zadovoljan festivalom i benefitom koji mu je doneo- a 70 odsto gostiju po hotelima su činili stranci, uplati do kraja godine još 11 miliona dinara, koliko je smanjio davanje u odnosu na prošlu godinu.

On je, takođe, predložio Gradu da za Nišvil- koji je iz budžeta dobio 25 miliona dinara, izdvoji jednako kao za najveći sportski klub, Radnički, koji je iz gradske kase inkasirao 40 miliona.

Na ovogodišnjem festivalu, od 6. do 15. avgusta, publika je mogla da vidi oko 800 izvođača iz zemlje i sveta koji su nastupali na 15 stejdževa, u okviru 250 muzičkih, pozorišnih, filmskih i strip programa.

Nišvil se od 2017. godine organizuje kao “festival festivala”, sa različitim umetničkim segmentima.

Festival je organizovan uz poštovanje epidemioloških mera koje mu je odredio Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19.

Glavni muzički program su mogli da prate samo posetioci koji imaju potvrde o vakcinaciji, preležanom kovidu 19 ili negativnom PCR testu.

Oni koji to nisu imali, mogli su da urade brzi antigenski test na tri punkta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari