Dirljiva i urnebesna Almodovarova priča, posveta ženama koje opstaju u svetu koji im nije naklonjen: Premijera mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma", u režiji Nebojše Bradića 1Foto Radmila Radosavljević

Antologijski film Pedra Almodovara, jednog od najavangardnijih reditelja današnjice, crna komedija „Žene na ivici nervnog sloma“, kao mjuzikl premijerno stiže pred našu publiku u režiji Nebojše Bradića, 20. i 21. oktobra u 20 časova na sceni Pozorišta na Terazijama.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare istakli Radoslav Rade Marjanović, v.d. direktora ove kuće, Nebojša Bradić, Ivan Ilić, dirigent, aranžer, kompozitor, i koreograf Igor Barberić, u ovaj projekat, koji je i druga premijera Pozorišta na Terazijama u novoj sezoni, uložen je veliki trud i nada da će biti jedan od događaja na beogradskim scenama, i da će doneti mnogo radosti i publici i velikoj ekipi stvaralaca koja stoji iza njega.

Dirljiva i urnebesna Almodovarova priča, posveta ženama koje opstaju u svetu koji im nije naklonjen: Premijera mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma", u režiji Nebojše Bradića 2
Foto promo Vladimir Opsenica

Podsećajući da je mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma“ s velikim uspehom premijerno izveden na Brodveju 2010, a na londonskom Vest Endu 2015. godine, po tekstu Džefrija Lejna, muzici i stihovima Dejvida Jazbeka, verziji u kojoj ćemo ga i mi videti, Bradić je rekao da su imali vrlo dinamičan i uzbudljiv proces rada.

– Zanimljiv je, pre svega, sam izbor dela i žanra – to je Almodovar, a Jazbek je inače dobitnik nagrade „Toni“, i ovaj mjuzikl je doživeo premijere širom svet, a na našim prostorima se izvodi prvi put. „Žene na ivici nervnog sloma“ pripadaju vrsti atipičnog mjuzikla, zato što smo navikli, kad su mjuzikli u pitanju, da se tu ide sa vrlo jednostavnom, pitkom pričom, manje – više poznatom, i recepcijom svega toga koja je predvidljiva.

Zbog toga su neki kritičari ovaj mjuzikl nazvali i art mjuziklom, i to, naravno, može da se svede na jednu dimenziju, s obziroma na predloške koje stoje iza svega ovoga – rekao je Bradić, podsećajući i na jednu ličnu epizodu.

– Davno, kada sam 2008. bio na Brodveju i razgovarao sa jednim od vlasnika brodvejskih pozorišta, Robertom Niderlenderom, pitao sam ga kako oni na Brodveju igraju te mjuzikle tipa „Buđenje proleća“, koje je bazirano na mračnoj priči Franka Vedekinda, vrlo jednostavno mi je odgovorio: Brodvej ima publiku koja je i boemska.

Nadam se da i Beograd ima publiku koja očekuje nešto drugačije od onoga što zovemo žanrom mjuzikla, što nije u očekivanom ključu koji je već prepoznatljiv. Taj mali iskorak koji činimo sa ovim mjziklom je važan i zbog repertoara, osvežanja i neke prepoznatljive budućnosti Pozorišta na Terazijama i njegovog ansambla.

Kako je ostakao Bradić, u scenariju filma „Žene na ivici nervnog sloma“ leži i jedan Almodovarov dug prema pozorištu.

– Inspirisan je monodramom „Ljudski glas“ Žana Koktoa, a stavljen je u žanr farse. U istoimenom mjuziklu, ljubitelji filma će prepoznati osnovne sastojke kultnog Almodovarovog ostvarenja. U fokusu su žene čiji odnosi prema muškarcima dovode do burna dva dana ljubavi, konfuzije i strasti – naveo je Bradić.

– Dirljiva i urnebesna, ovo je priča o ženama i muškarcima. U centru je Pepa, čiji prijatelji i ljubavnici oslikavaju duh Madrida osamdesetih godina. Tu je i njen nestali ljubavnik Ivan, i Lusija, njegova bivša žena sumnjivog razuma, njihov sin Karlos, Kandela, Pepina prijateljica i njen dečko terorista.

Tu su i advokat sa ovlašćenjem i taksista koji deli maramice, čokolade i savete u jednakim razmerama. Radnja obiluje haotičnim odnosima uravnoteženim empatijom, i srcem koji su zaštitni znakovi Almodovarovog dela – izjavio je reditelj.

Najveći deo radnje dešava se u stanu glumice Pepe Markos koji ispunjavaju različiti ljudi. među kojima su i policajci koji nepromišljeno ispijaju začinjeni gaspačo…

– Sve je to lopta puna veselja sa tužnim podtekstom, a mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma“ je posveta sposobnosti njegovih junakinja da opstanu u svetu koji nije naklonjen ženama – istakao je Bradić.

Prema rečima Ivana Ilića koji potpisuje muzičku direkciju, kreatori mjuzikla emociju priče podvlače pesmama: Pepa svoju krizu izražava u pesmi „Na ivici“, manekenka Kandela u „Ponašanju modela“ peva o mukama koje ima devojka teroriste, dok Lusija u pesmi „Nevidljiva“ ukazuje na to kako se društvo odnosi prema sredovečnim ženama koje su odbačene.

Kako je istakao Ilić, pod čijim se muzičkim vođstvom radio ovaj mjuzikl, tu nema dirigenta, orkestar će biti na sceni, i nema nepevačkih uloga, svi članovi glumačke ekipe angažovani su kao pevači.

Muzika je obojena hispano zvukom, tako da će gledaoci uživati u flamenku, bosa novi, mambu… A svaki ritam, svaki song, prema rečima koreografa Igora Barberića, prati i svaki pokret, i sve u ovom mjuziklu priča Almodovarovu priču.

Današnjoj konferenciji prisustvovao je i deo brojne glumačke ekipe, i prema rečima Radeta Marjanovića, „Žene na ivici nervnog sloma“ imaju dve podele, kako bi se osugaralo da se u nekim neočekivanim prilikama predstava ne otkazuje.

U ulozi Pepe videćemo Jelenu Stupljanin i Ivanu Popović, Lusiju igraju Ivana Knežević i Nataša Marković, Ivana Hadži Nenad Maričić, Karlosa Slaven Došlo i i Arsenije Tubić, Marisu Tatjana Dimitrijević i Teodora Tomašev, Kandelu Jelena Jovičić i Olivera Bacić Dragičević.

U glumačkoj ekipi koja će na sceni oživeti Almodovarove junake su i Tanja Živković, Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov, Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena Moravčević, Maja Noveljić, Aleksandar Dunić, Milan Tubić, Ana Zdravković, Petar Đorđević, Milica Pavlović, Barbara Milovanov, Stefan Ćaldović.

Tu je i i baletska ekipa, Lidija Novaković, Branko Mitrović, Milica Todorović, Danilo Fatić.

U autorskom timu mjuzikla koji je i 291. premijera u Pozorištu na Terazijama su i Slobodan Obradović (prevod i prepev songova), Miodrag Tabački (scenografija), Staša Jamušakov (kostimi), Svetlana Volić (video radovi).

Pretpremijere „Žena na ivici nervnog sloma“ zakazane su 18. i 19. oktobra, a prva repriza premijere 22. oktobra.

Orkestar na sceni i hispano muzika

Muziku obojenu hispano zvukom, flamenkom, bosa novom, mambom.., koju ćemo čuti u mjuziklu „Žene na ivici nervnog sloma“ izvodi orkestar čiji su članovi Vojin Nenadović, Dejan Stojadinović, Mladen Lukić, Nikola Đokić, Miloš Branisavljević, Uroš Ranković, Ivan Pavlović, Hrvoje Ivović i Petar Pitarević.

Nominacija za Oskar, pet Goja nagrada…

Almodovarove „Žene na ivici nervnog sloma“ doživele su svetsku premijeru na festivalu u Veneciji 1988, i iste godine nominovane su za Oskar u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, što je velikom španskom filmskom autoru donelo svetsku slavu.

Ova crna komedija osvojila je pet Goja nagrada koje dodeljuje španska Akademija filmske umetnosti i nauke, i dva priznanja od strane Evropske filmske akademije. „Žene na ivici nervnog sloma“, dirljiva i urnebesna priča, bile su nominovane i za nagrade BAFTA i Zlatni globus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari