Đorđe Matić dobitnik nagrade „Momo Kapor" za roman "Niotkuda s ljubavlju" 1Foto: Jovica Drobnjak

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Momo Kapor“ za književnost je Đorđe Matić za roman Niotkuda s ljubavlju, a odluku o tome jednoglasno je doneo eminentni žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri  romana a  uobrazloženju žirija se navodi:

„Mnogo pre nego je roman  Đorđa Matića „Niotkuda s ljubavlju razmatran“ u kontekstu književne nagrade ‘Momo Kapor’, o njemu je, između ostalog, zapisano: ‘Mnogo je u knjizi instanci dirljive nenametljive erudicije, koja pokriva jako veliku simboličku teritoriju: od Krleže i Crnjanskog do Mome Kapora i Marine Tucaković’“.

Žiri primećuje da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuje da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

„Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom ‘provincijalci’, ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog.

Za razliku od mnogih ovdašnjih pisaca svoje generacije, Kapor nije patio za takozvanom globalnom slavom. Mada mu je hvalospeve pevao jedan Klaudio Magris, njemu su važniji bili njegovi čitaoci, obični i naški: od prodavačice sa Kalenića koja ga čita nedeljom u ‘Politici’ do onog gastosa sa bauštele koji se u zavičaj prvi put vraća avionom, pa čita Mominu priču u ‘JAT-ovoj reviji’.

Vrlo slično osećanje sveta slika Matić u svojoj pesmi o Galileu Galileju i njegovim Firentincima.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, u nekim srećnijim vremenima, Momo Kapor je bio najprepoznatljivija književna veza Beograda i Zagreba. U vremenima ružnijim, na njegovom tragu je Đorđe Matić, na relaciji Zagreb-Beograd”, zaključuje se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Momo Kapor“ će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa koji dodeljuje Erste Banka, višegodišnji pokrovitelj književne i likovne nagrade „Momo Kaporˮ,

O autoru

Đorđe Matić, pesnik, esejista i romanopisac je sedmi nosilac nagrade za književnost „Momo Kapor“. Nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Jugoslavije, a tokom poslednjih 10 godina je objavio osam knjiga. Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseji, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi. Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu. Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku. Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa Prosvjeta i portala Oko Radio Televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta. Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno sa porodicom živi u Poreču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari