Do poslednjeg daha 1Foto: Pixabay/ Lily

„Duže od pola veka imali smo privilegiju da u Dvorani Kulturnog centra Beograda filmove sa izuzetnom predanošću, ljubavlju i strašću priprema i projektuje naš dragi kolega i prijatelj Dragan Veličković – Drakče ili Henri, kako smo ga zvali“, kaže se u saopštenju povodom smrti legendarnog kinooperatera Dvorane kulturnog centra Dragana Veličkovića, koje je juče medijima poslao Kulturni centar Beograda u čijem sklopu se dvorana nalazi.

„Prve filmove, ‘Solistu’ Nikole Majdaka i ‘Rodopolje’ Stoleta Jankovića, prikazao je na dan otvaranja ovog bioskopa, 19. oktobra 1963. godine, a onda duže od pola stoleća nastavio da ‘pušta’ filmove u ovoj svojoj ‘drugoj kući’, kako je govorio. Kroz njegove ruke prošlo je više od milion metara filmske trake i blizu 50.000 filmskih naslova. Obožavao je svoj posao, obožavao je svoje 35mm ‘Iskra’ projektore, koji su i danas tu, funkcionalni i lepo pokriveni i ušuškani zahvaljujući prvenstveno njemu. Ponosio se i svojom višemilionskom publikom, među kojima su bili i brojni značajni filmski stvaraoci i javne ličnosti, a posebno mesto je imao predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Veliki poštovalac vrednosti njegovog doba u nasleđe nam je ostavio i mali, čudesni, privatni, njegov Titov muzej, za koji smo mu i mi prikupljali eksponate“, dodaje se u saopštenju.

„Nesuđeni oficir prema momačkim željama u rodnom Vlasotincu, školovan u Školi učenika u privredi ‘Nikola Tesla’ u Beogradu, svoj poziv obavljao je kao oficir najplemenitijeg soja: uvek tačno, profesionalno, s ubeđenjem i žarom, bez zakašnjenja ili dana bolovanja i daleko duže od uobičajenog radnog veka. ‘Ovaj bioskop bih’, govorio je, ‘branio do poslednjeg daha i kada bi se svi drugi povukli'“, ističu iz KCB.

Komemoracija Draganu Veličkoviću biće održana danas u 11 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari