Nagrada Dobričin prsten za 2019. će sutra biti dodeljena Mirijani Karanović u JDP-u 1arhiva Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta po završetku predstave Mamu mu ….., ko je prvi počeo (oko 21,45) sutra će se održati svečanost dodele glumačke Nagrade za životno delo Dobričin prsten, čiji je laureat za 2019. godinu naša istaknuta dramska umetnica Mirijana Karanović. Obrazloženje o dodeli nagrade koje potpisuje žiri prenosimo u celosti.

Nagrada za glumu Dobričin prsten pripala je 2019. godine glumici Mirjani Karanović i to bi ime bilo dovoljno obrazloženje za odluku žirija.

Njen impozantni glumački opus na sceni i na velikim i malim ekranima, uz desetine domaćih i stranih nagrada i priznanja, odavno su nadrasli svako prigodno slovo.

No, prilika nalaže da i ovoga puta istaknemo ono što Mirjanu Karanović izdvaja iz najužeg izabranog kolegijuma. Najpre njena neiscrpna raznovrsnost igre, zatim raskošno izražajno bogatstvo. Vazda zaigrana Mirinska smelost kreativnog vršljanja po žanrovima, dramskim vrstama i stilu. I bez uzmaka siloviti autoritet u osvajanju gledališta. 

Već je njena prva uloga ubedljivo najavila glumicu kojoj se mora verovati. No nije Mirjana Karanović dozvolila da bude markirana i spakovana u jedan te isti žanr i određenu vrstu uloga. Nju je zanimalo široko polje igre čija joj širina dozvoljava da ne reciklira i ponavlja svoja već oprobana i dobro prihvaćena rešenja. Zato je vazda bila prva i uspešna u osvajanju hrabrijih pozorišnih oblika, drugačijeg načina igre, slobodnijih ideja i nepredvidivih ritmova i mešanja dokumentarnog i izmišljenog. 

Iskustvo tih različitosti učinilo je da zadati likovi u njenoj izvedbi ne trpe međusobni uticaj, niti im ona nameće svoje obličje, što bi za takav eruptovni dar bio najlakši put. Naprotiv. Za nju je identitet lika kojeg tumači pravo minsko polje, zato ga ona nikad ne pretrčava rutinski naviknutim koracima, već ga pomno istražuje i proučava, da bi svojom glumačkom imaginacijom i strašću ovladala njime u potpunosti. 

Njene odigrane uloge su daleko od toga da budu blago šatirani autoportreti iste glumice. Naprotiv, to je velika kolona do suprotnosti različitih žena, od nepismene seljanke Petrije do antičke heroine Fedre, od namučene krojačice Sene, do razmetljive, pomodne rodoljubice Zelenićke, od sluđene Živke Ministarke do eruditne esejistkinje Isidore Sekulić, da pomenemo samo neke. 

Inventivni odabir detalja igre kojima se Mirjana Karanović iz lika u lik menja do neprepoznatljivosti, održava njenu glumačku interpretaciju izvan svakog šablona i nepodnošljive lakoće zanata. Iz te najteže pozicije umetnice, ona svojom igrom energično brani pozorište i umetnost predstavljanja od svake zloupotrebe od političke, do propagandne, od kiča i lake zabave do patetične prigodnosti, od amaterskog pojednostavljenja do umišljene filozofske nadmenosti. 

Ova glumica svojim delom dokazuje da gluma nije buka, bekeljenje da nasmeje mrgodne, ni tremolsko uzdisanje da rasplače one koji su tvrda srca, nego je gluma polivalentna umetnost koja može sve. Može, naravno, i da zasmejava i da izmami suze, ali uz Gogoljevu opasku: čemu se smejete – sebi se smejete, ili uz Šekspirov stih: stide, gde ti je rumen

Tako glumi Mirjana Karanović, otvoreno, nežno kad treba, uzbudljivo, oštro kad mora, uvek slobodno, bez lažne maske, bez veštačkih suza, bez glupave bezbrižnosti, pravo u oči, pravo u srce, s ljubavlju. 

Da, s ljubavlju. Eto, zato je prstenovana Dobričinim prstenom za sve što je odigrala i što će odigrati. 

Vida Ognjenović, predsednica Žirija, Svetlana Bojković, Nada Šargin, Goran Marković, Boris Isaković, Dragan Bjelogrlić i Vojin Ćetković  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari