„Dobro jutro, Nikome!” na početku 19. „Balkanime” 1Foto: Promo DKSG

Na ovogodišnjem 19. po redu Evropskom festivalu animiranog filma Balkanima koji počinje večeras i traje do 9. oktobra u Domu kulture Studentski grad” biće predstavljeno 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, realizovana u prethodne dve godine.

Glavni takmičarski program obuhvata 29 filmova, od kojih je pet nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji. U pitanju su kratkometražni animirani filmovi O novcu i sreći Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, Stvaranje – Prvi kosmos Jelene Bešir, ID Ane Pakljanac, Naslov Dane Vukajlović i animirani muzički spot Seme za bend Nula reditelja Mihajla Dragaša.

Na prvoj večeri Balkanime pored projekcije takmičarskih filmova, biće otvorene i dve izložbe, koje će biti dostupne publici tokom svih pet festivalskih dana.

U pitanju su izložbe Dobro jutro! Nikome Andree Novićević, koja teži direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa i izložba Makedonski animirani film 1971-1991. Obe su postavljene u Velikoj sali DKSG i otvaraju se od 20 sati kad i Festival U sklopu Takmičarskog programa 1 danas su već prikazani švajcarski film Gospodin Pit i gvozdeni konj; srpski film Stvaranje; francuski film Kišobran Claire Ledru; nemački film Stvor Malte Stein; hrvatsko ostvarenje Pozdrav Suncu Darka Masneca; portugalski film Đubretar Laure Gonçalves i švajcarsko ostvarenje Moj tiger Jean-Jean Arnouxa.

Autor plakata ovogodišnjeg izdanja Balkanime je Aleksa Gajić, koji je povodom svoje nove ilustracije rekao:

„Retro-futuristički pejzaž Novog Beograda, gde će se i za narednih sto godina, nadam se, prikazivati i gledati nekakvi novi animirani filmovi iz pravca Doma kulture Studentski grad ka zgradi Genex-a, pa i dalje… “

Među filmovima iz regiona u konkurenciji 19. „Balkanime“ najavljena su i tri hrvatska filma.

Pored “Pozdrava suncu”, tu su i “11” Vuka Jevremovića , “Sveti ljudi” Davida Lovrića, kao i nagrađivani “Bakin seksualni život” Urške Đukić i Émilie Pigeard, slovenačko-francuske koprodukcija koja je premijerno prikazana nedavno u Beogradu u završnici Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija u Dvorani KCB-a kao pobednički film.

O nagradama za najbolje filmove Glavnog takmičarskog programa odlučivaće producentkinja zagrebačkog Animafesta Paola Orlić, direktorka festivala Fantoche u Badenu Ivana Kvesić i domaći autor animiranih filmova, vizuleni umetnik i profesor Rastko Ćirić.

Međunarodni žiri za studentske filmove činiće autorka animiranih filmova Ivana Bošnjak iz Zagreba, autorka animiranih filmova i vizuelnih efekata i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Mina Cvetinović Pavkov i domaći autor animiranih filmova i vizuelni umetnik Miloš Tomić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari