Dodela nagrade Dobar primer Novog Optimizma 10. decembra u Šapcu 1Foto: Novi optimizam

Pokret Novi optimizam prethodne subote je u prostorijama Ustanove kulture „Parobrod“ sa brojnim prijateljima započeo kampanju posvećenu dodeli tradicionalne nagrade „Dobar primer Novog Optimizma“, koja će ove godine pripasti rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Čast da proglasi dobitnika i pročita obrazloženje pripalo je glumici Isidori Simijonović, dok su nakon toga o Minji vrlo emotivno govorili Vojislav Arsić, Jelena Bogavac i Marija Ratković.

Ove godine Pokret se potrudio da u aktivnosti “Novog Optimizma” uključi što više mladih ljudi i da ih podstakno da razmišljaju o vrednostima i svetu oko sebe. Zbog toga prateći program posvećen nagradi čine i edukativne radionice, gde sa srednjoškolcima razgovaraju o tome šta znači biti heroj u današnjem društvu, ko su heroji i kako ih deca vide, odnosno za šta se oni bore.

Prvu takvu radionicu je u “Parobrodu” sa đacima 13. beogradske gimnazije održala Maja Maksimović, docentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu, i to nakon prikazivanja filma “Mogućnost pobune”. Takva radionica održaće se i u Šapcu 10. decembra u 17 časova, a učesnici će biti članovi Omladinskog kluba Šabačkog pozorišta.

Pokret Novi Optimizam od 2004. godine svakog 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava i rođendan Pokreta dodeljuje nagradu „Dobar primer Novog optimizma“. Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu „Novog optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

U narednim danima Pokret očekuju brojni događaji:

NOVI SAD, petak 07.12. u 19.30 časova u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1):

MILENA MINJA BOGAVAC- ŽENA PO MERI NOVOG OPTIMIZMA

O Minji, rediteljki, dramaturškinji, slem pesnikinji, feministkinji, antifašistkinji, govore: Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije (uvodna reč); Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i teatrolog; Jovan Gvero, urednik SKC Novi Sad; Jovana Gligorijević, novinarka, i Milena Bogavac. Razgovor će moderirati novinarka Gordana Nonin.

ZRENJANIN, subota 08.12. u 20 časova u Kulturnom centru Zrenjanin (Narodne omladine 1):

PREDSTAVA: SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI    TRIBINA: KOJA JE TVOJA CRVENA LINIJA?

Ovde možete videti promo-film o višestruko nagrađivanoj pozorišnoj predstavi rediteljke Minje Bogavac „Smrt fašizmu! O Ribarima i slobodi“, predstavi za mlade heroje i sve one koji su jasno povukli svoju crvenu liniju. Predstava će se održati u prostorijama KC Zrenjanin, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane!

Nakon predstave biće održana tribina na kojoj će govoriti: Milovan Pisari, istoričar; Marina Fratucan, novinarka; Dragan Popović, pravnik i aktivista; Senka Jankov, profesorka sociologije; Marija Vasić, profesorka sociologije i Saša Ljevar, profesor istorije. Posetioci će imati prilike da čuju i samu Minju Bogavac, kao i ko-autore i izvođače predstave.

ŠABAC, ponedeljak 10.12. u 20 časova u Šabačkom pozorištu (Karađorđeva 22):

DODELA NAGRADE „DOBAR PRIMER NOVOG OPTIMIZMA ZA 2018. GODINU“

Odlučeno je da svečana dodela nagrade bude organizovana u Šapcu iz razloga što je to grad koji je od leta ove godine dom Minje Bogavac, koja je postala direktor Šabačkog pozorišta. Sam program će voditi članica pozorišta Jelena Ivetić, dok će govoriti Aleksandar Milosavljević i filmski reditelj Stevan Filipović. Nagradu će uručiti prošlogodišnji laureat, karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

U pozorištu će prvo biti prikazana dva filma. Prvi se bavi samom nagradom „Dobar primer Novog Optimizma“ i njenim prethodnim dobitnicima, dok drugi, u produkciji Igora Markovića, govori o Minji Bogavac. Nakon dodele nagrade i u Šapcu će biti odigrana predstava „Smrt fašizmu! O Ribarima i slobodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari