Dodeljene godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije 1Foto: pixabay / Free-Photos

Pola veka se jedinstvena, retka i jedna od najznačajnijih nagrada iz oblasti umetničke muzičke interpretacije u Srbiji, godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije ustanovljena 1970.godine, dodeljuje svake godine za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje u prethodnoj koncertnoj sezoni.

Od 2002. godine dodeljuju se i nagrada za životno delo i nagrada za mladog umetnika do 30 godina starosti. Od 2018. postoji i posebna nagrada koju UMUS dodeljuje za izuzetan muzičko-izvođački doprinos i afirmaciju našeg muzičkog umetničkog stvaralaštva.

Nagrade se sastoje od diplome i novčanog iznosa(osim posebne) koji donira Ministarstvo kulture Srbije, dok mladi umetnici pored diplome dobijaju solistički koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u organizaciji UMUS-a.

Na osnovu predloga Komisije za dodelu godišnjih nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (u sastavu Ljubiša Jovanović, Nataša Jović Trivić, Smiljka Isaković, Vladimir Milošević i Petar Ivanović kao predsednik) kao i odluke Predsedništva, godišnje nagrade za 2019. (koje se dodeljuju u 2020.g.) dobili su sledeći umetnici:

– DRAGUTIN BOGOSAVLjEVIĆ, violina – nagrada za životno delo

– LP Duo – nagrada za najbolji koncert u 2019. godini (za koncert održan 2. marta 2019. u sali Kolarčeve zadužbine sa delima Božičevića, Majeringa, Helvega, Korea, kao i autorskim kompozicijeama LP dua).

– JOVANA STOŠIĆ, violina – nagrada za najuspešnijeg mladog umetnika u 2019. godini do 30. godina starosti

– MIOMIRA VITAS, sopran – posebna nagrada UMUS-a za izuzetan muzičko-izvođački doprinos i afirmaciju našeg muzičkog umetničkog stvaralaštva

Nagrada UMUS-a se već pola veka dodeljuje povodom dana osnivanja Udruženja (7. april 1946.) najeminentnijim muzičkim umetnicima Srbije, a njen značaj je utoliko veći što su nagrade za muzičko umetničko izvođaštvo veoma retke i što je dodeljuje žiri sastavljen od kolega koji su već dobili ovo priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari