Dodelom Beogradskog pobednika večeras počeo FEST 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću Den Tani uručene su večeras nagrade Beogradski pobednik za poseban doprinos filmskoj umetnosti, na svečanom otvaranju Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Nakon dodele priznanja i svečanog otvaranja FESTA u mts Dvorani emitovani su kratki film „Bakšiš“ i dugometražno ostvarenje „Zločin je moj“.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić publici je poručio da filmove na festivalu gledaju „lično i sa radoznalošću“, da biraju šta se uklapa u njihovo viđenje sveta, ali i da budu otvoreni za drugačija iskustva.

„FEST me podseća na čuveni Andrićev most zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, ali ipak uspeva da aih nadživi i ostane veran sebi i zato što nas kao most spaja“, rekao je Pantelić.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su producentkinja Jelena Mitrović, glumica Jovana Stojiljković, glumac Petar Benčina i reditelj Vinko Brešan i reditelj, scenarista i producent Laza Razanajatovo.

Petočlani žiri odlučivaće o nagradama Beogradski pobednik za najbolji film FEST-a, najbolju režiju, mušku i žensku uloga, scenario i najbolji debi.

Biće dodeljene i nagrade Nebojša Đukelić, nagrada lista Politika i nagrada filmskih kritičara Fedora.

Tokom festivala biće prikazano oko 100 premijernih ostvarenja u okviru različitih programskih celina.

Glumica Barbara Sukova, muza reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, i glumačka legenda Udo Kir dobitnici su međunarodnog počasnog Beogradskog pobednika na 51. FEST-u.

Na programu FEST-a su njihova najnovija ostvarenja „Dalilend“ i „Moj komšija Adolf“, a u čast počasnih nagrada u okviru selekcije FEST klasik, biće prikazani i filmovi „Lola“ i „Znak đavola“ u kojima su ostvarili kultne uloge.

Glavni takmičarski program sutra će u 17.00 u Sali 1 MTS Dvorane otvoriti francusko-marokanski film Prokleti ne plaču, reditelja Fajzala Bulife.

U Glavnom takmičarskom programu FEST-a je 17 filmova iz 15 zemalja.

FEST traje do 5. marta, a program je dostupan na sajtu festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari