Dodelom nagrada „Mali princ” svečano otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 1Foto: Zvaničan sajt Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Sinoć je u Dečjem pozorištu Subotica svečanom ceremonijom otvoreno 29. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica.

Nagrada za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dodeljena je glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu, ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru, i jednom od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka.

„Dragi moji prijatelji, danas sam veoma srećan. Ovaj dan je veoma važan za moj život. Veoma sam uzbuđen. Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi“, obratio se prisutnima Viktor Šrajman.

„Zahvaljujem se na ovom priznanju koje, po mom mišljenju, pre svega ima kulturološki značaj. Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Od velike većine njih sam učila, sarađivala sa njima, i družila se. Nadam se da su oni ponosni na mene, i nadam se da misle na mene u ovom trenutku. Ova statua – Mali, veliki princ – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu“, rekla je Marijana Petrović po uručenju nagrade.

Nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Izuzetna mi je čast što sam u prilici da vas večeras u ime grada Subotice, i u svoje lično ime, pozdravim na početku jedne, i za naš grad i za našu zemlju, veoma važne manifestacije kakva je Međunarodni festival pozorišta za decu. Subotica će, na naše veliko zadovoljstvo, od 18. do 23. septembra biti domaćin ovog festivala koji je svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu stekao veliki ugled širom Evrope i sveta, doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti, i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini“, rekao je Bakić u svom govoru na otvaranju.

Dodelom nagrada „Mali princ” svečano otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici 2
Foto: Zvaničan sajt Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Takmičarski program festivala otvoren je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici predstavom „Velika tvornica riječi“ Pozorišta Mala scena iz Hrvatske, u režiji Morane Dolenc.

U ovoj predstavi dečak Fileas živi u zemlji u kojoj se reči kupuju. On je zaljubljen u Silvu i hteo bi da joj iskaže svoju ljubav, ali za takve posebne, velike i lepe reči on nema novca. Takve reči mogu da koriste samo bogati, a oni se njima razbacuju. Ostali svoja osećanja pokazuju pogledima, delima, osmesima ili običnim rečima koje su izgovorene vrlo pažljivo i na poseban način.

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 23. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao i domaćih pozorišta.

Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari