Dokumentarci inspirisani pričama iz muzeja 1Foto: Milica Đorđević

Dokumentarni filmovi koji su nastali tokom ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ biće premijerno prikazani u utorak, 30. avgusta, od 21 čas u Domu omladine u Beogradu.

Ovogodišnja „Interakcija“, koju jedanaestu godinu zaredom uspešno organizuje Nezavisni filmski studio Filmart iz Požege, okupila je 34 mlada stvaraoca iz 23 zemlje. Petnaest studenata produkcije, režije, kamere, montaže i dizajna zvuka su bili podeljeni u tri ekipe i na temu „Priče iz muzeja“ snimili su dokumentarce u Užicu, Ivanjici i Čačku.

Njima se, tokom kampa, pridružilo 19 kolega koji su bili polaznici Šestog međunarodnog masterklas dokumentarnog filma „Interdoc 2016“. Kroz predavanja i projekcije filmova, reditelji Mladen Matičević i Dragan Elčić preneli su im znanje i iskustvo na temu Kreativni dokumentarni film. U okviru programa „Interscreen“ prikazani su dokumentarni filmovi učesnika kampa i masterklasa, kao i domaćih autora, a predstavljen je rad Filmskog centra Srbije i udruženja Dokumentaristi Srbije.

U Domu omladine biće prikazana tri filma. Ekipa, koju je predvodila studentkinja režije Antonija Milčeva iz Bugarske, snimila je u Užicu dokumentarac o čuvaru Narodnog muzeja u Užicu koji je, duže od dvadeset godina, pasionirani kolekcionar radio-aparata. Druga ekipa sa Anom Korž, studentkinjom režije iz Ukrajine, snimala je u Ivanjici i, kroz priču o poslastičaru, kovaču i ženi koja duže od 45 godina na mlade prenosi tradiciju, pokušala da prikaže kako vreme menja ljude, kako se rađamo, menjamo i umiremo. Čačanska ekipa i student režije Pavel Ruzijak iz Češke snimili su dokumentarac o rimskim termama koje se nalaze u centru Čačka i predstavljaju jedno od najstarijih arheoloških nalazišta na području tog grada.

Nakon premijernog prikazivanja dokumentaraca u Beogradu, uslediće i projekcije u gradovima-partnerima i u zemljama iz kojih učesnici dolaze (Češka, SAD, Jordan, Finska, Ukrajina, Grčka, Novi Zeland, Kostarika, Niger, Bugarska, Italija, Rusija, Hrvatska, Meksiko, Pakistan, Letonija, Mađarska, Liban, Filipini, Velika Britanija, Danska i Indija).

Osim učešća u produkciji i projekciji filmova, prisustva predavanjima i radionicama, učesnici kampa su imali priliku da otkriju i bogato kulturno nasleđe zapadne Srbije, ali i da predstave kulture zemalja iz kojih dolaze. Ovogodišnju „Inerakciju“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, gradovi Užice i Čačak, Erste banka i drugi sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari