Dokumentarni film "LaBOLatorija 23" -"radovi na otvorenom srcu" 1Foto: Promo ApsArt Centar za pozorišna istraživanja

Projekcija dokumentarnog dugometražnog  filma „LaBOLatorija 23“, koji će biti  upriličena sutra, u subotu 26. novembra  od 18 sati u  Distriktu, Objekat 5, Lokal 4 u Novom Sadu prati nekoliko mladih glumica i performerki u umetničkom procesu istraživanja teme nasilja nad devojčicama i ženama kroz susret sa sobom kao i susret sa devojkama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine Beograd.

Ovo je priča o performerki i njenom hodu po mračnim odajama svoje duše, njenom susretu sa tuđim iskustvima zlostavljanja i hodu po ivici izvođačkog i ličnog.

Film otkriva jedan uglavnom zatvoren i intiman dramski proces grupe glumica i devojaka iz Zavoda, prati njihovo lično istraživanje teme nasilja i vodi nas u segmentima kroz performans izveden u Novom Sadu koji je u svoj laboratorijski lavirint za izazivanje emocija uvukao posetioce od kojih su neki upravo tad doživeli “radove na otvorenom srcu”.

Ovo je priča o svim devojčicama i ženama koje su preživele neki vid nasilja, o tome kako ga i same nekad činimo ali i o tome kako smo ga potisnule i zaboravile da bismo nastavile dalje.

Od početka godine23 ubijene žene .  U vreme kad smo planirali performans, 24. ubijena  kažu iz  ApsArta Centra za pozorišna istraživanja, koji je producirao performans i film.

Dodaju još da  brojke nevidljivo ubijenih i traumatizovanih nemaju.

„Da li nastavljamo da brojimo? Pokušavamo da razumemo zašto!?“ kažu.
Nakon filma biće održan razgovor sa rediteljkom i nekim od glumica/performerki (Kristinom
Milivojević, Tanjom Đurić Josić)

Autorski tim čine: rediteljka Aleksandra Jelić, direktor fotografije Dragan Vildović,  montažu je uradio Vex,  dizajn i miks zvuka poveren je  Stevanu Masnecu  i Antoniu Andriću

Film je nastao kao rezultat projekta „Misija Avatar“, koji realizovan u okviru programa
„Druga? Evropa“ Evropske prestonice kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.