"Dositejeve basne u stripu" i beogradski zanati 1

Zadužbina „Dositej Obradović“, u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine“, predstavljajući program kome je u središtu pažnje nasleđe Dositeja Obradovića, organizuje izložbu stripa „Dositejeve basne u stripu“, koju se može pogledati do 29. septembra, svakog dana od 10 do 16 časova u prostorijama u Kralja Milana 2 (ulaz iz dvorišta).

Stripove su radili talentovani mladi umetnici uzrasta od 14 do 19 godina, a projekat su podržali Bob Živković i Vladimir Vesović.

Školski dan – Evropski dan jezika biće održan danas, a od 11 i 30 časova biće otvorena izložba „Dositej u Beogradu“, dok je u 12 časova Susret sa Filološkom gimnazijom „Priroda i njene vrednosti na različitim jezicima“. Ovom prilikom sa Filološkom gimnazijom biće potpisan protokol o saradnji i odluka o formiranju novog centra stranih jezika.

Promocija vina „Dositej“ i meda iz medne doline održaće se u četvrtak u 18 časova. Ovo vino predstaviće Poljoprivredni fakultet i Ogledno dobro „Radmilovac“. U Zadužbini „Dositej Obradović“ održaće se i okrugli sto „Priroda i kultura – jedinstveno nasleđe naroda“. Ovo je prilika da istaknuti stručnjaci koji se bave zaštitom prirode, održivim razvojem, zdravim okruženjem, kao i očuvanjem istorijskih spomenika i ukupne kulturne baštine istaknu značaj ovih oblasti jer one zajedno definišu nasleđe svakog naroda.

Zadužbina „Dositej Obradović“ od svog osnivanja (2004. godine) redovno učestvuje, posebnim programima, u manifestaciji „Dani evropske baštine“ koja se u Beogradu održava već 15 godina. Ove godine organizovano je nekoliko susreta kojima su u središtu pažnje nasleđe Dositeja Obradovića, koji je pre više od 200 godina proputovao Evropu i govorio skoro sve evropske jezike: grčki, starogrčki, latinski, italijanski, rumunski, ruski, nemački, francuski, engleski, albanski, kao i očuvanje i promocija našeg kulturnog, ali i prirodnog nasleđa.

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ održava se i predavanje „Primeri zanata na teritoriji Beograda, koji pri izradi proizvoda koriste ekološke materijale“ sutra u 14 sati u Etnografskom muzeju. Predavač je Ivan Keleman, kustos – istoričar.

Primeri starih zanata koji veoma dobro ilustruju ekološke aspekte tradicionalnog načina proizvodnje su četkarski i stolarsko-bačvarski zanat. Biće predstavljene četkarske radionice Živković, Zorana Marića i Zorice Galevski, od stolarskih Dušana Tošića i Mirka Babića, a od stolarsko-bačvarskih Svetozara Teovanova. Većina ovih zanata bazira se na upotrebi prirodnih materijala pa se njihovi proizvodi mogu smatrati ekološkim. Upotreba prirodnih materijala pri izradi tradicionalnih zanatskih proizvoda ima veliku prednost jer su biorazgradivi, ali i mnogo zdraviji za ljudsku upotrebu.

Dositejeva zadužbina dobila trajni prostor

Od ove jeseni Zadužbina „Dositej Obradović“ prvi put se nalazi u svom prostoru koji joj je dodeljen na trajno korišćenje u Ulici kralja Milana 2, u zgradi koja je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja. Sredstva za obnavljanje i renoviranje dela prostora obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Na ovom mestu je od 1879. do 1952. radilo Ministarstvo prosvete. Danas se u objektu nalaze i Vukova zadužbina i Institut za književnost i umetnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari