Dragan BjelogrlićFoto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posle Lokarna, Sarajeva, Pariza i drugih projekcija mislio sam da će premijera u Beogradu biti rutinska stvar, ali to je nemoguće, Beograd i njegova publika imaju poseban značaj za mene, rekao je reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić večeras na crvenom tepihu u mts Dvorani uoči ulaska u rasprodatu salu gde se večeras održava beogradska premijera njegovog filma „Čuvari formule“, prenosi Nova.rs.

Bjelogrlića su prisutni, među kojima su bile mnogobrojne javne ličnosti iz sveta kulture, u foajeu bioskopa pozdravili aplauzom, nakon čega se on obratio brojnim novinarima:

– Beograd je Beograd. Nije lako proći ga. Nadam se da će publika biti zadovoljna. Ima razloga da im se dopadne, videćemo. Bio je ovo najteži film na kojem sam radio. Posebna je trema večeras. Voleo bih da publiku naša priča dirne, da se zamisle i prisete stvari koje su zaboravili – kazao je Bjelogrlić.

Jedinstvenu priču „Čuvara formula“ kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, a rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.

Radnja ovog ostvarenja, koje je nagrađano prestižnim priznanjima u Lokarnu, Sarajevu i Skoplju, smeštena je u vreme hladnoratovske krize, kada grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U naslovnim ulogama pored Dragana Bjelogrlića koji tumači šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića, beogradska publika će večeras gledati Radivoja Rašu Bukvića, Alisu Radaković, Jovana Jovanovića, Ognjena Mićovića, Mikija Manojlovića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sera koji su takođe večeras prošetali crvenim tepihom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari