Odmah posle gostovanja na festivalu Grad teatar Budva, sa predstavom „Ja sam vetar“ po tekstu norveškog pisca Juna Fosea, u režiji Stevana Bodrože (prva produkcija ambijentalnog pozorišta festivala Tvrđava teatar iz Smedereva), glumac Milutin Milošević krenuo je za Split.


Hrvatska publika imaće priliku da popularnog beogradskog glumca vidi na Splitskom ljetu, u predstavi po hit romanu „Ja, kauboj“ Olje Savičević Ivančević, u režiji Ivice Buljana, čija je premijera 8. avgusta na Peristilu najavljena kao centralni dramski događaj ovogodišnjeg festivala.

– Pre svega, reč je o dramatizaciji sjajnog romana trenutno najpoznatije savremene hrvatske spisateljice, i jednom fantastičnom „čitanju“ reditelja Ivice Buljana – kaže Milutin Milošević. – Čitava predstava osmišljena je kao „poziv“ na nostalgično, emotivno putovanje Splitom i ovim prostorima, od kraja osamdesetih godina, koje su bile lepe, do današnjih, koje su strašne i gotovo identične za sve nas. To je priča koja nas se tiče, priča o netoleranciji, nasilju, o „drugima“ i „drugačijima“, o generaciji koja se osipa, o lokalnim tranzicijskim gazdama i moćnicima, lažnim herojima i svemu onome ostalom lažnom i bezvrednom što danas čini našu zajedničku svakodnevicu. Ivica Buljan okupio je jednu izuzetnu ekipu – tu su i Sergej Trifunović, Nataša Janjić, Darko Rundek koji komponuje muziku i jedan je od izvođača…, naš scenograf Aleksandar Denić.

Splitsko ljeto jedan je od najstarijih festivala u Hrvatskoj, tradicionalno se održava od 1954. godine, a zanimljivo je da je Milutin Milošević već imao „regionalnu promociju“ – u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“ Edvarda Olbija, u režiji Dina Mustafića i produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, igra Nika:

– Dobro je da postoji regionalna saradnja, a inače volim tu festivalsku priču – prvi put sam gostovao na Gradu teatru u Budvi, i to mi je veoma važno, jer ima ozbiljnu pozorišnu tradiciju, a veoma me raduje i premijera na Splitskom ljetu. Osim toga, nismo mi na ovim prostorima u finansijskom smislu neke razvijene kulturne sredine, pa se pravi ne znam koliko desetina predstava u sezoni, ili se snima toliko filmova, pa da glumci imaju toliko prilika da rade. Svi smo u istim neprilikama, i dobro je da sarađujemo i da se „mešamo“ – ističe Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari