Muzika, igra, pesma, lepe narodne nošnje, dečji osmesi i njihovo druženje obeležili su i ovogodišnji Međunarodni festival dečjeg folklora „Licidersko srce“, koji je u subotu uveče otvoren u Užicu, a trajaće do 24. avgusta. Na njemu će nastupiti oko 500 dece iz pet zemalja.


Tu manifestaciju organizovalo je Udruženje građana „Era“ iz Užica, uz pokroviteljstvo grada Užica i SO Nova Varoš, a podržali su ga ministarstva ekonomije i regionalnig razvoja i prosvete Srbije, u saradnji sa turističkim organizacijama Užica, regije Zapadna Srbija, Zlatibor, Srbije, Turističko-sportskog centra Zlatar i užičkim Narodnim muzejom.

Cilj festivala je uspostavljenje i razvijanje prijateljskih odnosa, promocija kulturne saradnje dečjih zajednica, negovanje tradicije i kulturnog nasleđa zemalja učesnica.

Pored bogatog programa, pokrenuta je i humanitarna akcija pod nazivom „Licidersko srce za decu Japana“, tako da Užičani kupovinom liciderskih srca na štandu na centralnom gradskom trgu mogu da učestvuju u toj akciji i iskažu solidarnost sa decom i narodom prijateljske zemlje, koju su nedavno zadesili zemljotresi.

Pre nastupa i koncerta Neše Galije, učesnici festivala defilovali su centrom grada i osvojili velike simpatije i gromoglasni aplauz Užičana. Dan pre toga, u galeriji Jokanovića kuće, otvorena je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica festivala, a u selu Zlakusa, poznatom po majstorima grnčarima i Međunarodnoj koloniji umetničke keramike, deca su otkrivala stari grnčarski zanat, izrađujući predmete od gline u tehnologiji staroj nekoliko vekova.

Bogatstvo folklora Užičanima su prikazala deca iz ansambala: „Krupice“ iz Moskve, „Armelit Kocaeli“ iz Izmita, „Veseli Marki“ iz Beltnica u Sloveniji, „Kočo Racin“ iz Skoplja, „Veselin Maleša“ iz Banje Luke, „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, „Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke, Vlaška dečja izvorna folklorna grupa „Bogovina“ iz Bogovine, KUD Doma kulture „Nova Varoš“ iz Nove Varoši, „Prvi partizan“ i „Era“ iz Užica.

Učesnike i publiku pozdravili su Gordana Paunović, predsednica Organizacionog odbora festivala, Jovan Marković, gradonačelnik Užica, Tošio Cunozaki, amasador Japana, i Aleksandar Konuziun, ruski ambasador u našoj zemlji.

Izrazivši zahvalnost za humanitarnu akciju posvećenu deci Japana, ambasador Cunozaki je, govoreći na srpskom jeziku, podsetio da su „u tragediji, koja je zadesila tu zemlju deca pretrpela teške posledice, te da će ih ta akcija ohrabriti i uputiti poruku da nisu sama i da deca u Srbiji misle na njih“.

– Želeo bih da vam zahvalim na saosećanju, podršci, solidarnosti i organizovanju raznih humanitarnih događaja i pomoći našem narodu“, obratio se publici ambasador Cunozaki i podsetio da je Vlada Japana u aprilu ove godine obezbedila 75.000 evra za nabavku audio opreme i rasvete za užičko Narodno pozorište, ali i poklonila mamograf Zdravstvenom centru Užice.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin otvorio je festival rekavši da je sa gradonačelnikom razgovarao o saradnji Užica i ruskih regiona u oblasti poljoprivede, turizma, trgovine, i drugim.

– Dobro je da u Užicu mladi imaju mogućnost da se upozanju, jer to je temelj saradnje i prijateljstva među narodima“, poručio je ruski ambasador zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu.

Na prethodna dva festivala učestvovalo je oko 800 dece uzrasta od osam do 15 godina iz zemlje i inostranstva. Program je videlo oko 20.000 posetilaca. Juče su deca boravila na Mokroj gori i posetila Drvengrad, a potom su nastupila na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Danas od 10 časova moći će da pohađaju Folklornu radionicu u Malom parku u centru Užica, a potom sledi nastup u Novoj Varoši. I na Zlatiboru i u Novoj Varoši organizovana je humanitarna akcija „Licidersko srce deci Japana“. U utorak pre podne deca će takođe učestvovati u Folklornoj radionici, a potom sledi završni koncert i svečano zatvaranje festivala u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari