Državna administracija nema zakonski rok za izbor upravnika nacionalnog teatra 1Foto:Narodno pozoriste

Kad će Vlada Srbije i njen resor za kulturu i informisanje prekinuti v. d. stanje u Narodnom pozorištu u Beogradu i Narodnoj biblioteci Srbije teško je reći.

U Ministarstvu kulture i informisanja Danasu je potvrđeno da je Upravni odbor Narodnog pozorišta dostavio listu predloga kandidata za novog upravnika nacionalnog teatra sa mišljenjem o njihovim stručnim i organizacionim sposobnostima, ali tvrde da ne postoji zakonski rok za konačnu odluku između dva kandidovana reditelja – sadašnjeg v. d. upravnika NP Ivane Vujić i nekadašnjeg prvog čoveka ove kuće Nebojše Bradića.

Prema Danasovim nezvaničnim saznanjima, pitanje uprave u NP još nije došlo na dnevni red odlučivanja državne administracije.

U pozorišnim krugovima spekuliše se da bi imenovanje novog upravnika NP moglo da se „otegne“ do oktobra, pogotovo što prijava Nebojše Bradića za ovo mesto nije naišla na preterano oduševljenje u državnim krugovima.

Ministarstvo kulture, uprkos raznim tehničkim „komplikacijama“ i, kako se spekuliše, navodnom negodovanju Ivane Vujić, prihvatilo je Bradićevu žalbu i naknadno dopunu konkursne prijave – sporan je bio dokaz o poznavanju stranog jezika. Bradiću početkom nedelje UO RTS nije produžio mandat na mestu urednika Kulturno-informativnog programa „javnog servisa“.

Zakon nije predvideo rok ni za raspisivanje novog konkursa za upravnika Narodne biblioteke Srbije, tvrde u Ministarstvu kulture i informisanja koje je zbog „uočenih nepravilnosti“ krajem maja poništilo prvi konkurs u NBS od 8. aprila.

U Ministarstvu, koje je prilikom poništavanja konkursa naložilo UO NBS da u roku od 30 dana, koji je istekao 23. juna, donese novu pravilnu Odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor upravnika, u skladu sa Zakonom o kulturi i Statutom Narodne biblioteke Srbije, očekuju novi konkurs „posle letnje pauze – početkom septembra“.

Povodom spekulacija u bibliotečkim krugovima da Ministarstvo kulture vrši pritisak na UO NBS da pre raspisivanja novog konkursa izmeni Statut najstarije ustanove kulture u Srbiji, Danasu je u Vlajkovićevoj 3 zvanično rečeno da je „Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo NBS na neophodnost dopune određenih odredbi Statuta, ali bez menjanja uslova za izbor i imenovanje upravnika propisanih važećim Statutom“.

To bi trebalo da znači da će i na ponovljenom konkursu pravo prijave imati i zaposleni ne samo u bibliotekarskoj struci, nego i u NBS.

Na poništenom konkursu, UO NBS u uži zbor izbrao dva kandidata iz „kuće“ sa Svetosavskog platoa u Beogradu – aktuelnog v. d. upravnika i književnika Lasla Blaškovića i Milorada Vučkovića, načelnika Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS.

Prvi konkurs u NBS pratilo je više promena u Upravnom i Nadzornom odboru, a na kraju je jedan od članova UO Dragan Hamović podneo ostavku posle poništavanja konkursa zbog „nekih formalnih finesa“ – odredbe Statuta nisu bile citirane nego su prepričane.

Na prvom konkursu prijavilo se pet kandidata – pored Blaškovića i Vučkovića konkurisali su i jedan od bivših upravnika NBS istoričar Dejan Ristić, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Beograd Adam Sofronijević i kriminolog i pesnik Miloš Janković.

U bibliotekarskim krugovima spekuliše se da je poništavanje konkursa povezano sa zainteresovanošću Kabineta premijerke Ane Brnabić za upravničku fotelju u NBS.

Prema nezvaničnim informacijama iz vladinih izvora, osim NBS, početkom septembra konkurs za novog upravnika mogao bi da raspiše i Narodni muzej u Beogradu, na koji se navodno očekuje da se prijavi i njegov sadašnji direktor Bojana Borić Brešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari