Duboki pogled u srce slavnog kompozitora 1

Fondacija Mocarteum u Salcburgu kupila je novi eksponat na nedavnoj aukciji – jedno retko pismo Volfganga Amadeusa Mocarta sa puta upućenog ženi, Konstanci, iz 1789, koje se sada nalazi u opsežnoj zbirci Bibliotheca Mozartiana.

Na retkim putovanjima koje je Mocart, u svojim godinama u Beču od 1781. preduzimao gotovo uvek ga je pratila njegova supruga. Otuda postoje samo pisma u vremenu od 1789. i 1791. koja svedoče o braku iz ljubavi. Ona omogućuju duboki pogled u Mocartovo srce.

Ovo pismo je datirano sa – Charfre˙tage 1789. – „Veliki petak 1789.“- i potiče sa puta za Drezden, Lajpcig i Berlin. Na tom putu je Mocart najmanje dva puta nedeljno izveštavao svoju suprugu u Beču o susretima i muzičkim nastupima.

Posebno dirljivo glase njegove ljubavne poruke, ljubomora i njegova briga za njeno zdravlje. Ovo pismo na Veliki petak 1789. počinje Mocart sa jednim „nežna, voljena, najbolja ženice!“ i pripoveda o susretu sa prijateljima i jednim „gotovo“ sklopljenim ugovorom za novu operu u Pragu (od čega na kraju nije bilo ništa), kao i o glasinama da pruski kralj očekuje njegov dolazak.

Mocart izveštava Konstancu da čezne za vestima od nje i da se nada da će ga na sledećem mestu svoga puta, u Drezdenu, zateći njeno pismo.

„Sa hiljadostrukim poljupcima za našeg Karla i tebe iz svega srca“ završava se ova poruka svojoj kući, svojoj supruzi i četvorogodišnjem sinu Karlu Tomasu.

Fondacija Mocarteum u Salcburgu poseduje najveću zbirku na svetu porodice Mocart. Najveći deo se nalazi još od sredine 19. veka u Salcburgu, kada su Mocartovi sinovi Karl Tomas i Franc Ksaver zaveštali originalna pisma u svom posedu Dommusikverein – „Muzičkom društvu katedrale“ koje je bilo direktni prethodnik fondacije Mocarteum.

Mocartova pisma Konstanci ne pripadaju ovom dragocenom poklonu.

Očito ih Konstanca nije predala svojim sinovima, već jedno za drugim poklanjala svojim prijateljima. S vremena na vreme se ova pisma pojavljuju na tržištu starina i dosežu šestocifrenu visinu po stranici rukopisa. Pismo od 10. aprila 1789. je prodato 1990. na aukciji. Sada je to pismo Fondacija Mocarteum kupila za svoju zbirku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari