Dve izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u Parizu 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture

Izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda „Spomenik zahvalnosti Francuskoj obnova” i Izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“, biće otvorene u četvratk 28. novembra U Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložba „Spomenik zahvalnosti Francuskoj obnova” predstavlja završnicu projekta na izvođenju radova na restauraciji i sanaciji Spomenika zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, delu znamenitog umetnika Ivana Meštrovića i saradnika.

Kako iz Zavoda ističu, projekat obnove, prvi put nakon 88 godina od otkrivanja spomenika, realizovao je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u periodu od marta do septembra 2018. godine, na osnovu sporazuma Vlada Francuske i Srbije.

„Finalni deo celokupnog projekta bila je izložba realizovana u decembru 2018. na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave, posvećena životu spomenika tokom prethodnih 88 godina, njegovoj istoriji, istorijsko-umentičkim vrednostima, simbolici, memorijalizaciji i sprovedenim radovima na obnovi. Realizaciju projekta obnove spomenika, a potom i izložbe partnerski je pratila Ambasada Francuske u Beogradu“, navode iz Zavoda. 

Oni su istakli i da će posetioci imati priliku da vide i dva pozitiva od gipsa na osnovu kojih su klesani novi reljefi na postamentu, kao i film posvećen Spomeniku zahvalnosti Francuskoj.

Izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“, prvi put je prikazana u godini evropskog kulturnog nasleđa kao centralni deo programa Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2018. u Beogradu.

Kako se navodi, namera je bila da se ukaže da arhitektonsko nasleđe Beograda deli zajedničke vrednosti i trajanje sa evropskim kulturnim nasleđem.

„Prikazujući izložbu pariskoj publici želimo da skrenemo pažnju da je francuski umetnički i arhitektonski rafinman imao odjeka u srpskom graditeljskom nasleđu, a kontinuirani i višeslojni srpsko-francuski odnosi negovani u svim oblastima društvenog i umetničkog stvaralašta“, saopštili su iz Zavoda.

Na izložbi koja je pred publikom biće prikazana značajna ostvarenja upisana u nacionalni registar kulturnog nasleđa i ona nominovana za taj status. Posetioci će imati priliku i da vide makete Univerzitetske dečje klinike i Kuće doktora Đurića, kao i film posvećen Astrološkoj opservatoriji i originalne crteže Agrerne banke i Igumanove palate.

Izložbe će biti otvorene do 1. februara 2020. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari