Dve nagrade na festivalima animiranom filmu "Veliki robot" 1Foto: Promo

U protekloj nedelji, domaći animirani film „Veliki Robot“ (eng. Just For The Record) u produkciji To Blink Animation studia, osvojio je prvo mesto u kategoriji „Filmovi za decu i mlade“ na Multi Most Festivalu u Sremskim Karlovcima, kao i nagradu za najbolji kratkometražni film za decu na Brejning festivalu u Danskoj.

Film je do sada osvojio 12 priznanja a u proteklim mesecima doneo je autorima nagrade za najbolju originalnu muziku Daliboru Bekereviću, najbolji dizajn zvuka Vladimiru Kerkezu, na Short Sounds filmskom festiivalu u Velikoj Britaniji, nagradu za najbolji animirani film na 68. Martovskom festivalu i Specijalno priznanje na Lighthouse internacionalnom filmskom festivalu u kategoriji kratkog filma u Nju Džersiju.

Na upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije za stimulaciju kvaliteta, „Veliki robot“ je podržan kao najuspešniji domaći animirani film protekle festivalske godine. Učestvovao je na A festivalima animacije, ali je uspešno distribuiran i na televizijskoj mreži HBO Europe, kao i na kanalima ShotTv i Estat TV koji pokrivaju ruske i baltičke teritorije i Super Channel kanalu koje je pribavio prava za kanadsku distribuciju.

U proteklom mesecu film je prikazan na Festival Du Nouveau Cinema u Montrealu, Kuandu Internacionalnom Festivalu Animacije na Tajvanu, Gvadalahara Internacionalnom Filmskom Festivalu u Meksiku, dok je beogradska publika imala prilike da ga pogleda na 18. izdanju Balkanime.

U novembru „Veliki Robot“ će se premijerno predstaviti na Ajyual Filmskom Festivalu u Kataru, čije će izdanje moći da se prati i online. Film dalje putuje na Londonski Internacionalni Festival Animacije, dok se u decembru prikazuje na Filmskom Festivalu Alter Do Chao u Brazilu.

Animirani film o malenom robotu-diktafonu Recu, koji pokušava da se sprijatelji sa pticom ne bi li mu pomogla da presnimi svoju memoriju, napisao je i režirao Vojin Vasović, a art direkciju potpisuje Nikola Stepković. Film je nastao u koprodukciji sa beogradskim studijom Digital Assets Tailors i To Blink Studiom iz Kanade.

Film su podržali Filmski centar Srbije, grad Kragujevac, Ontarijski fond za umetnost (Ontario Art Council), Kanadski umetnički fond (Canada Council for the Arts) i regionalni investicioni fond Animond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari