Dve nagrade predstavi „Tihi dečak” kragujevačkom Pozorištu za decu na međunarodnom festivalu u Banja Luci 1Foto: PZDKG

Višestruko nagrađivana predstava „Tihi dečak” kragujevačkog Pozorišta za decu i mlade osvojila je još dva priznanja na upravo završenom 21. međunarodnom pozorišnom festivalu u Banja Luci: nagradu za muziku u predstavi i specijalnu nagradu za celovitost glumačkog izraza.

Nagrada za muziku dodjeljena je Mitji Vrhovniku Smrekaru za rad u u predstavi „Tihi dečak”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac. Muzika u ovoj netradicionalnoj formi ima posebnu ulogu: njome se produbljuje dejstvo ove potresne pozorišne priče.

Specijalna nagrada za cjelovitost glumačkog izraza dodjeljuje se ansamblu predstave„Tihi dečak”, kragujevačkom Pozorišta za decu i mlade.

– Minuciozno razrađena glumačka tehnika, bazirana na mimici, pokretu dijelova tijela i ruku stvara koreografski, artificijelnu i emocionalno snažnu cjelinu, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri 21. međunarodnog festivala pozorišta za djecu Banja Luka 2022, u sastavu: Edi Majaron, reditelj, Ljubljana, Slovenija (predsednik), Milivoje Mlađenović, dramaturg i Aleksandar Blanić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, u periodu od 9. do 15. oktobra ocenjivao je konkurenciju za nagrade 13 predstava iz devet zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Turske, Italije, Slovačke, Bugarske i Španije.

Program Festivala sadržao je predstave različitih stilova i poetika teatra za decu, od tradicionalnih lutkarskih formi do savremenih oblika animacije, neujedančenog estetskog dometa, ističu organizatori festivala iz Dječijeg pozorišta Banja Luka.

Po njihovom mišljenju – uprkos pandemiji, ekonomskoj krizi i drugim remetilačkim faktorima koje potresaju celi svijet, videli smo nekoliko modernih, provokativnih pozorišnih ostvarenja koja bude optimizam i vjeru u moć lutkarstva.

Gran-pri, nagrada za najbolju predstavu u celini na banjalučkom 21. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu doden je predstavi „Kafe kraljevstvo” Kazališta lutaka Zadar.

Predstava „Tihi dečak” po tekstu Ane Duše i Tina Grabnara imala je svoju premijeru u Pozorištu za decu Kragujevac pre tri i po godine. Režirao ju je Tin Grabnar a na jezik znakova prevela Ana Keler. Muziku za predstavu komponovao je Mitja Vrhovnik Smrekar a kostime osmislila Sara Smrajc Žnidaržnič.

Ansambl Pozorišta za decu i mlade Kragujevac sa predstavom „Tihi dečak” Tina Grabnara učestvovao je na više od deset međunarodnih festivala u širem regionu i sa njom osvojio više od trideset nagrada od onih za najbolju predstavu, režiju, scenski pokret i glumačke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari