U Skoplju nagrađena predstava Pozorišta za decu i mlade Kragujevac 1Foto: PZDKG

Na sinoć završenom Prvom Međunarodnom festivalu „Igor Madžirov” u Skoplju Gran pri festivala osvojila je predstava „Tihi dečak” Pozorištu za decu i mlade Kragujevac.

Žiri u sastavu Diana Kržanić Tepavac, glumica, učiteljica iz Srbije, Blagoj Čorevski, glumica Dragana Miloševski Popov, u svom obrazloženju za dodelu nagrade istakli su „da reditelj predstavu vidi kao ’zaokružen umetnički čin koji smelo otvara osetljive teme, pažljivo odabranim pozorišnim jezikom, lako prepoznatljivim i prihvatljiv za publiku’”.

Međunarodni festival pozorišta za decu „Igor Madžinov” po prvi put je održan od 30. septembra do 4. oktobra u Skoplju. Organizator manifestacije je skopski Teatar za decu i mladinci.

Na festivalu „Igor Madžirov” učetvovalo je devet pozorišta iz: Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Grčke i Severne Makedonije.

Laureati iz Pozorištu za decu i mlade Kragujevac sinoć su se zahvalili domaćinima i organizatorima festivala ali i Ambasadi Srbije u Severnoj Makedoniji na podršci, a posebno ambasadorki Neveni Jovanović.

Predstava „Tihi dečak” po tekstu Ane Duše i Tina Grabnara, imala je svoju premijeru u kragujevačkom Pozorištu, tada samo, za decu Kragujevac pre tri i po godine. Režirao ju je Tin Grabnar a na jezik znakova prevela Ana Keler. Muziku za predstavu komponovao je Mitja Vrhovnik Smrekar a kostime osmislila Sara Smrajc Žnidaržnič.

U ovoj „lutkarskoj predstavi bez lutaka” koja je namenjene publici uzrasta od osam i više godina i govori o gluvonemom dečaku Vuku igraju kragujevački glumci: Milomir Rakić, Ljubica Radomirović, Miloš Milovanović i Sanja Matejić.

Ansambl Pozorišta za decu i mlade Kragujevac sa predstavom „Tihi dečak” Tina Grabnara učestvovao je na više od deset međunarodnih festivala u širem regionu i sa njom osvojio čak tridesetak nagrada od onih za najbolju predstavu, režiju, scenski pokret i glumačke.

U Skoplju nagrađena predstava Pozorišta za decu i mlade Kragujevac 2
Foto: PZDKG

Sem na upravo završenom skopskom festivalu „Igor Madžirov” predstava „Tihi dečak” kao najbolja predstava nagrađena je osam puta gran prijima na međunarodnim smotrama za lutkarsko stvaralaštvo u Srbiji (Mali Joakim, Susreti profesionalnih pozorišta lutaka, beogradski Asitež, Ekološki festival za decu i mlade, Zvezdarište, FAS) i BiH (FLUM Mostar).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari