Pozorište za decu i mlade Kragujevac otvorilo novu sezonu: Promenjena ciljna grupa 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Na sceni Pozorišta za decu Kragujevac sinoć je svečano otvorena nova sezona, premijerom komada „Neobičan događaj sa psom u noći” po romanu Marka Hadona, u adaptaciji Sajmona Stivensa i u režiji Dragane Miloševski Popov. Osim premijere, ova kuća ima i novi status jer je prerasla i u pozorište za mlade.

Od 2. septembra Pozorište za decu Kragujevac je postalo Pozorište za decu i mlade.

– Ovom promenom dobijamo novu scenu, za koju smo se godinama pripremali. Već ova, prva predstava je namenjena uzrastu od 16 i više godina. I to je ciljna grupa naše nove scene i delatnosti. Naravno, da te predstave mogu da gledaju i odrasli. Ali je naš osnovni cilj da predstavama „pokrijemo” još jednu, do sada u Kragujevcu, „propuštenu” grupu publike, kaže Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka pozoriša.

Ona podseća da je njihovo pozorište godinama pravilo repertoar za decu uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole.

Pozorište za decu i mlade Kragujevac otvorilo novu sezonu: Promenjena ciljna grupa 2
Foto: Z.S.M.

– Potom u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru imate predstave za odrasle a prostojala je „praznina” repertoara za tnejdžerski uzras, koji je u smislu pozorišnog gledateljstva bio poptuno zapostavljen, ističe ona.

Od sada će ovo kragujevačko pozorište svoj repertoar promišljati i kreirati u saradnji sa profesorima jezika i književnosti iz Prve i Druge kragujevačke gimnazije, koja je već ostvarena.

Po rečima direktorke Stojanović Patrnogić, scenski će se baviti tekstovima koji se tiču dece tog uzrasta, naravno, klasicima i lektirom ali i savremenim delima.

Pozorište za decu i mlade Kragujevac otvorilo novu sezonu: Promenjena ciljna grupa 3
Jelena Stojanović Patrnogić Foto: Z.S.M.

– Kao što smo od 2003. godine kvalitetno gradili Dečju scenu, prilagodićemo repertoar i Sceni za mlade trudeći da na njoj imamo kvalitetan izbor predstava žanrovski i tematski, ističe ona, dodajući da neće zapostaviti ni Dečiju scenu na račun večernje, i na kojoj najavljuje početak rada na novoj predstavi već narednog meseca.

Početak rada pozorišta u novom statusu i premijeru svečano su otvorili Slavica Trifunović, pomoćnica u Ministarstvu za kulturu i informisanje, koja je imala značajnu ulogu u osnivanju PZDKD pre skoro dve decenije i Miljan Bjeletić, gradski većnih za kulturu u Skupštini grada Kragujevca.

– S pravom očekujemo da će kroz rad ove scene i ovog pozorišta biti nastavljena duga i neprekinuta pozorišna tradicija Kragujevca koja datira od vremena Joakima Vujića. U susretu sa predstavama, verujemo, rodiće se ljubav koja će iznedriti nekog novog Miju Aleksića, Ljubu Tadića, Goricu Popović, Nikolu Rakočevića, Miloša Đorđevića… Stoga ova ustanova ima svoju kulturološku misiju, koju skoro dve decenije vrši, dobijajući mnogobrojna priznanja i nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, istakla je ona, prenevši svim prisutnima pozdrave i čestitke od potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković.

Pozorište za decu i mlade Kragujevac otvorilo novu sezonu: Promenjena ciljna grupa 4
Na otvaranju scene i sezone Foto: Zoran Laki Lazarević

Sledeće godine ovo pozorište obeležiće dva jubileja – 25. godina Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra” čiji je organizator i dve decenije postojanja Pozorišta za decu, sada i mlade Kragujevac, te shodno tome po relima direktorle kuće Jelena Stojanović Patrnogić, kragujevačka publika može da očekuje dobar i kvalitetan program na njihovoj sceni u Domu samoupravljača u 2023. godini.

Od osnivanja Pozorište za decu i mlade Kragujevac izvelo je 47 premijera, uključijući i sinoćnju a nagrade njhovog ansambla na domaćim i međunarodnim festivalima teško je pobrojati. Već narednog meseca gostovaće na festivalima u Zagrebu i Skoplju.

Iskren pozorišni događaj za početak sezone

– Dugo smo promišljali kojom predstavom ćemo otvoriti Scenu za mlade. Iskrsla nam je prelepa saradnja sa Warner brosom od kojih smo dobili odobrenje za tekst koji je veoma poznat. Pre naše, imali smo priliku da pogledamo londonsku premijeru, njihovog nacionalnog teatra, sa kojom su bili na turneji po čitavoj Americi. Bilo nam je značajno da sa jednim ovakvim delom, ispišemo novu stranicu našeg pozorišta i otvorimo Scenu za mlade, istakla je direktorka Stojanović Patrnogić.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari