Dvesta naslova u konkurenciji, 32 u širem izboru za NIN-ovu nagradu

Ostavite komentar


  1. Mene samo zanima kojom volsebnoscu Teofil Pancic moze da bude predsednik zirija umesto da stoji u stavu mirno pored nekoga kao sto je Gospodin Branko Kukic ?!

    1. Gospodin Branko Kukic jeste poznat kao izdavac mnogih remek-dela svetske knjizevnosti i pokretac odlicnog casopisa Gradac, ali nema formalno obrazovanje, za razliku od Teofila Pancica koji je diplomirani filolog opste knjizevnosti i teorije, a svi znaju koliko je malo onih koji uspeju to da zavrse. Gospodin Pancic je izvrstan knjizevni kriticar (pored toga sto je jedan od nasih najboljih kolumnista i novinara, ako ne i najbolji). Ako mislite na razliku u godinama, ona jeste velika, ali starosna dob ovde ne igra nikakvu ulogu. Stavise, vise verujem mladjima. Mozak je kvarljiva roba.

  2. Slaboi ste vi to naucili u zavetrini pod krinkom pseudonima dragi Anonymuse.Gospodin Kukic nije izdavac po zanimanju vec nadasve sjajan pesnik, esejista i likovni kriticar. A vase klakerisanje Teofilu Pancicu nece podici nepodnosljivu lakocu njegovog kolumnisanja u nedeljniku „Vreme“.

  3. Gle i’. Gle nas…? Zašto je ovaj a ne onaj predsednik žirija… Mislite li da je stalo i jednom i drugom do toga. Kada su ljudi dovoljno kulturni i pristojni da zajedno zasednu i prozbore o datoj temi lako će doneti ključne odluke. Oni s tim nemaju problema, jer da je drugačije ne bi ni bili za istom, književnom, trpezom. Znajući ih, iz javnog života, ne bi svoje dostojanstvo devalvirali zarad bilo kakvog interesa. Svako ima svoje, zaista, izuzetne zasluge u sferi (i ličnog) umetničkog aktivizma i uticaja na okruženje u kojem bivstvuje, pa, logično je da ga, kao najstariji, Kukić ima na pretek i više od ostalih u vremenu i prostoru svog dejstvovanja, naročito u kvalitativnom kontinuitetu kao estete, kreatora i izdavača esensijalnih svetskih (i naših) dela, na kojima je, verujem, i utemeljeno znanje za relevantne odluke i poštovanje prema svom inspiratoru i ostalih članova žirija, što ih, na neki način, sve, čini ravnopravnim-a.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.