Džez festival: Veče sećanja na Milivoja Miću Markovića 1Foto: Stanislav Milojković

Beogradski džez festival organizuje veče sećanja na svog dugogodišnjeg umetničkog direktora i velikana naše džez scene, Milivoja Miću Markovića, koji je letos preminuo u Beogradu.

U sredu, 25. oktobra od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa posebnim muzičkim posvetama, nastupiće Big Bend RTS-a i učenici džez odseka Muzičke škole „Stanković“: Katarina Kočetova, Marko Ćurčić i Bogdan Đurđević sa profesorima Ivanom Radivojevićem i Rastkom Obradovićem. Obe institucije naše džez scene svojevremeno je svojim radom zadužio upravo legendarni Mića „Koltrejn“.

Posebna obraćanja Vojislava Bubiše Simića, Radmile Stanković i Vojislava Pantića, osvetliće nam jedinstvenu i izuzetno značajnu karijeru Miće Markovića. Kao savremenici, prijatelji i saradnici iz različitih generacije, svedočiće o njemu kao čoveku, profesionalcu i značajnoj kulturnoj figuri jednog doba. U okviru programa biće prikazan i film „Some Memories“ u režiji Marte Vukotić, koji beleži pripremu i rad oko oproštajnog koncerta legendarnog Seksteta Marković-Gut, koji je organizovan na Beogradskom džez festivalu 2009. Ulaz je slobodan.

Milivoje Mića Marković (1939–2017), džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, bio je jedna od najharizmatičnijih ličnosti jugoslovenske i srpske džez scene. Kao ključni solista i dirigent Džez orkestra RTB, te lider brojnih combo džez sastava (Sekstet Marković-Gut, MP South Quartet…), duboko je uticao na njeno unapređenje i razvoj u skladu sa savremenim svetskim tokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari