Izložbom fotografija „Jazz vremeplov“ autora El Gvojosa u Kraljevu je u sredu veče počeo Treći internacionalni festival džeza „JazzIbar“, u okviru koga se održava sedam muzičkih i tri prateća programa. Umetnički direktor festivala Mihailo Miša Blam istakao je da „JazzIbar“ od početka ima misiju širenja kulture i edukacije publike:



– Ponosni smo i na to što su svi programi od nastanka festivala besplatni za posetioce, što znači svima dostupni. Tome treba klicati i tako će biti i u buduće – rekao je Blam.

Na Platou ispred Gradske knjižare u centru Kraljeva izložena je 21 slika El Gvojosa (Želimir Gvojić) nastala na džez koncertima u poslednjih tridesetak godina. El Gvojos je do sada izlagao u gotovo svim gradovima u Srbiji u kojima se svira džez:

– Džez u Srbiji živi sadržajnije, lepše i spontanije van Beograda – rekao je on tim povodom.

Prvi muzički program trećeg „JazzIbra“ bio je koncert „Vlada Maričić“ benda i njihove specijalne gošće Tanje Jovićević. Oni su brojnu publiku u bašti kafea „Autentik“ oduševili džez standardima, a zatim i etno i latino zvucima u džez maniru. Vlada Maričić, koji je i sam umetnički direktor jednog od džez festivala, onog u Šapcu, kaže da džez festivali nose poruku slobode:

– Muzičari i džez publika imaju originalan konsenzus. Uspevamo da zabavimo narod, a da nam to nije nametnuto kao obaveza.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari