U okviru Internacionalnog festivala Džeza „JazzIbar“ otvorena je izložba „Istorija džeza u Srbiji – Kraljevu 1945-2013“, čiji su autori Mihailo Miša Blam, džez muzičar i publicista, i Mirjana Savić, viša kustosinja Narodnog muzeja u Kraljevu. Ova postavka nastavak je izložbe koja je priređena prošle godine u okviru festivala „JazzIbar“ i koja je obrađivala period od pojave džeza u Srbiji do ratnog perioda.

Izloženi muzejski artefakti – fotografije muzičara, plakati, članske karte raznih udruženja muzičara, brojni instrumenti – svedoče da je posle Drugog svetskog rata i u Srbiji u Kraljevu došlo do ekspanzije muzičkog života zahvaljujući aktivnosti orkestara i brojnim igrankama.

„Iz hrpe papira i arhiva iskopana je divna priča o džez istoriji Kraljeva koja je popunila čitavu izložbenu prostoriju u Narodnom muzeju. I ova izložba pokazuje da ne postoji deo Srbije koji nema svoj udeo u džez-kulturi“, rekao je Mihailo Miša Blam.

Ostalo je zabeleženo da su prvi posleratni džez-koncerti u Kraljevu održani 1955. godine u bašti Doma JNA i da je džez repertoar bio dominantan pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

„Bila sam iznenađena koliko je široko polje za istraživanje i koliko je muzičara iznedrilo Kraljevo. I mnogi danas stvaraju ne samo širom Kraljeva nego i širom sveta“, istakla je viša kustoskinja Mirjana Savić.

Kontinuitet postoji do danas, pa je tako pre desetak godina pri muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ formiran džez-orkestar u kome nastupaju učenici i profesori ove škole i koji je i svirao na otvaranju izložbe. Ovakva bogata tradicija iznedrila je i Internacionalni festival džeza „JazzIbar“, koji ove godine beleži treće izdanje, u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari