„Edip" i „dr. Auslender" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1Foto: Promo

Jugoslovensko dramsko pozorište počinje novu sezonu sa dve premijere – Sofoklovim klasikom dramske književnosti i problemskim komadom, u koprodukciji sa Bitef teatrom, čija je premijera u okviru festivala.

Komad za koji je Aristotel u svom kapitalnom i temeljnom delu dramske umetnosti kakvu je znamo „O pesničkoj umetnosti“ rekao da je savršen primer tragedije bavi se tragičnom sudbinom tebanskog kralja Edipa i postepenim razoktrivanjem sopstvenih nepočinstava koja ne određuju samo njegovu sudbinu već i ljudi i grada kojima vlada. Komad režira slovenački reditelj Vito Taufer, jedan od najnagrađivanijih pozorišnih reditelja na prostorima bivše Jugoslavije (dobitnik više Borštnikovih nagrada, nekoliko Lovorovih venaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade „Marul” Marulićevih dana, Prešernove nagrade kao i nagrade Bitef festivala) a glumačku ekipu prevode prvaci JDP-a Milan Marić i Nataša Ninković.

U autorskoj ekipi su i dramaturškinja Vesna Radovanović koja je, sa Markom Manojlovićem, radila i adaptaciju teksta, scenograf je filmski reditelj i grafički dizajner Lazar Bodroža dok je kostimografkinja Marija Marković Milojev. Muziku za predstavu su radili poznati slovenački muzičari – Rober Pešut poznatiji kao Manjifiko i Aleksander Pešut – Schatz. Pored pomenutih prvaka pozorište, glumačku ekipu čine Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić i drugi.

„Edip" i „dr. Auslender" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 2
Edip plakat (autor Mirko Ilic Corp)

Premijera „Edipa“ je na bila na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a 17.septembra a reprize su 20. i 30.9.

Druga premijera pozorišta je u okviru 56-og BITEF-a, „dr. Auslender (Made for Germany)“. Autor koncepta i režiser je Bojan Đorđev a dramaturškinje su Mina Milošević i Tanja Šljivar.

Tema predstave je više nego aktuelna – odlazak srpskih medicinskih radnika u Nemačku zbog neuporedivo boljih uslova rada, a time i života. Kao glavni akteri pojavljuju se medicinski radnici, koji bez obzira na stepen obrazovanja i godine života uče jezik i sele se u Nemačku. Deo materijala predstave je zasnovan na intervjuima sa 13 medicinskih radnika iz postjugoslovenskih zemalja, a dramaturško-scensku građu zaokružuje događaj s kraja prošlog veka i migracijske i „gastarbajterske“ priče iz dalje i bliže prošlosti.

Dizajn scene i video „Amfiteatar“ deo je Siniše Ilića dok kostime potpisuju Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić. Uloge tumače Aleksandar Đinđić, Olivera Guconić, Željko Maksimović i Dragana Varagić.

Izvođenja predstave su na Medicinskom fakultetu u amfiteatru Instituta za anatomiju u periodi od 27. do 29. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari