Pod sloganom „Više od igre“ tokom vikenda se u Ivanjici održava festival Nušićijada, koja nudi raznovrstan program u čast velikana srpske komediografije Branislava Nušića.


Publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnim predstavama zasnovanim na Nušićevim satiričnim i još uvek aktuelnim tekstovima, kao i u mjuziklima i kabareima. Druge festivalske večeri biće dodeljena i nagrada za najbolju satiričnu priču i predstavljena zbirka najboljih radova iz 2011. godine, a najavljena je i tribina „Branislav Nušić kao teoretičar retorike“, te revijalni nastup besednika, a u završnici, povodom izborne godine, Nušićeva komedija „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta iz Užica.

Deo edukativnog programa Nušićijade je Škola stripa i karikature Sabahudina Muranovića, karikaturiste našeg lista. Prema njegovim rečima, radionica je zamišljena kao edukativno druženje tokom tri dana, koje će biti osnova za njihovo dalje učenje.

– Prvog dana smo se bavili crtanjem portreta i prikazivanjem emocija. Drugi i treći dan bavićemo se figurama i komunikacijom figura u prostoru, kao i dinamikom kolektivnog pokreta – objašnjava Muranović i dodaje da školu pohađa dvadesetak polaznika različitih generacija i zanimanja koje spaja ista ljubav prema stripu.

U okviru festivala otvorena je i izložba karikatura Sabahudina Muranovića ispred Spomenika revolucije, na kojoj je prikazano više od 60 radova ovog autora objavljenih u našem listu.

Posebno raznovrstan program pripremljen je za decu, koja će imati priliku da vide i predstavu „Princ Marcipan“ u izvođenju glumaca Malog pozorišta „Duško Radović“ i Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda. Mališani će i sami pripremiti lutkarsku predstavu, kao rezultat radionice, a drugog festivalskog dana će nastupiti sa vršnjacima iz Makedonije iz plesne grupe MAK na velikoj festivalskoj sceni, na trgu ispred Doma kulture.

Prateći program Nušićijade obuhvata tradicionalno druženje s Branislavom Nušićem (Milan Milosavljević, glumac Pozorišta na Terazijama), plesne performanse ERG Status teatra iz Beograda u glavnoj ulici, te projekcije filmova nagrađenih na evropskom festivalu animiranog filma „Balkanima“ ispred kafane „Dubrava“. Nušićijada će sa časopisom „Turistički putokaz“ ugostiti i desetak old-tajmera kluba „Beograd“, koji će 1. septembra biti izloženi u bašti Doma invalida (odmarališta Golija), ali će proći i čaršijom i korzoom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari